Važan razlog zašto pedijatri mole roditelje da vakcinišu djecu protiv gripe

Prošle sedmice je Američka akademija za pedijatriju poslala javnu molbu roditeljima da vakcinišu djecu protiv gripe, a sve radi straha od „dvostruke“ pandemije – COVID-a i gripe.

“Tokom ove pandemije važno je zapamtiti da je i gripa vrlo agresivna respiratorna bolest, jako je zarazna i može uzrokovati ozbiljna stanja pa čak i smrt kod djece“, istaknula je dr. Flor Munoz, sa univerziteta Baylor. “Vakcina protiv gripe je sigurna, učinkovita i može se primiti uz ostale vakcine za zaštitu pa i uz onu protiv koronavirusa“, dodala je.

Dr. Dean A. Blumberg, šef pedijatrije i zaraznih bolesti u bolnici Davis Health, dodaje kako je vakcina odlična kada je u pitanju prevencija protiv ozbiljnih posljedica gripe.

Stvaranje antitijela

Vakcina protiv gripe sadrži parcijalni virus gripe, imunološki sistem reaguje na taj virus tako da stvara imunološki odgovor, antitijela koja će se moći boriti protiv virusa jednom kada dođe u organizam. Vakcina može spriječiti infekciju, a ako se razbolite, sprječava ozbiljna stanja i posljedice, izjavio je.

“Postoje i nazalni sprejevi koji djeluju slično, a neki preferiraju upravo njega jer se ne radi o injekciji,  pa ako postoje tamo gdje živite, i oni se mogu koristiti za zaštitu djece“, dodao je.

Djeca i gripa

„Djeca školskog uzrasta mogu se vakcinisati protiv gripe isto kao i djeca vrtićke dobi. Vakcina je registrovana za djecu od godine dana pa na više s time da je jedina razlika da se prva vakcina u sezoni, do devete godine, daje u dvije doze, a kasnije ide u jednoj dozi, pred svaku sezonu gripe. Nuspojave, ako postoje, vrlo su blage, kao i kod većine vakcina. Vakcinisanje protiv gripe obavlja se svake godine, a protiv pneumokokne bolesti odrasli se u pravilu vakcinišu jedanput. Obje vakcine mogu se primiti istovremeno odvojenom aplikacijom, osiguravajući tako dvostruku zaštitu tokom jednog posjeta ljekaru“, pojasnila je Iva Palčić, spec. pedijatrije i uža spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena u Zagrebu.

PROČITAJTE  Vodič za pravilno držanje bebe dok uči da hoda

Da su djeca mlađa od 5 godina u rizičnoj skupini od komplikacija uzrokovanih gripom, tvrdi dr. William Schaffer, stručnjak za infektivne bolesti na univerzitetu Vanderbilt. „Istraživanja upućuju na to da se velik broj smrti povezanih s gripom dogodi kod djece koja nisu vakcinisana. Ako gledamo malo u prošlost, oko 80 posto te djece nije bilo vakcinisano, a većina je bila jako zdrava. Drugi dio djece je imao neke postojeće bolesti i bili su tako podložniji virusu“, dodaje.

Dodaje i kako su djeca mlađa od 5 godina u posebno opasnoj situacija od razvoja komplikacija od gripe, a to uključuje upalu pluća, probleme sa sinusima, disfunkcija mozga, dehidracija ili pogoršanje koje može uslijediti, poput astme.

Blumberg smatra da djeca mogu biti u posebnoj opasnosti ove godine radi niže cirkulacije gripe prošle sezone.

“Djeca mogu biti ranjivija na gripu ove godine jer je nisu imali prošle. Uz manje virusa gripe u zraku prošle godine radi restrikcija vezanih za pandemiju, djeca nisu mogla steći nikakav imunitet“, pojasnio je.

Covid i gripa

Stručnjaci dakle savjetuju da se djeca stara od 12 do 17 godina vakcinišu protiv COVID-a, a djeca koja bolest imaju, o bilo kakvom obliku da se radi, moraju se prvo oporaviti prije nego prime vakcinu protiv gripe.

“Trenutno je sigurno da je slaba aktivnost virusa gripe dok je broj slučajeva s COVIDOM u porasti, a i bolest je puno ozbiljnija pa bih svakako savjetovao da se djeca prva vakcinišu protiv COVID-a“, dodaje Blumberg te zaključuje kako je sve rečeno i kako nema razloga da se djeca preventivno ne vakcinišu protiv ove bolesti.