Vaša beba ne sjedi? Evo kako joj možete pomoći

Vaša beba ne sjedi beba sjedi na bijelom krevetu podignute ruke

Vaša beba ne sjedi? Pitanje sjedenja kod beba često frustrira roditelje, zato što su mišljenja i preporuke podijeljeni. Neki pedijatri preporučuju već od šestog mjeseca pasivno postavljanje bebe u sjedeći položaj i okruživanje jastucima. Tako bi beba održavala ravnotežu, kako bi mogla da krene sa nemliječnom ishranom.

Za razliku od njih, fizijatri će preporučiti da se sačeka sa samostalnim posjedanjem bebe, koso, preko boka i kroz rotaciju. To se očekuje negdje oko devetog mjeseca. Ako beba nije samostalno došla do sjedećeg položaja tokom devetog mjeseca, to bi već roditeljima trebalo da bude znak da zatraže stručnu provjeru razvoja kretanja kod beba. Eventualno mogu potražiti pomoć kako da usmjere bebu ka sjedenju na pravilan način.

Kako se pravilno beba drži za ruke dok prohodava

Kad će tačno beba da sjedne, zavisi od bebinog prethodnog iskustva. Šta to tačno znači? Naprimjer, ako su roditelji podizali bebu na gore u naručje, ravno naviše, beba će početi da ustaje kao kad se rade ‘trbušnjaci’ jer je već usvojila tu šemu pokreta, to je ono što je njoj poznato. Bolja ideja bi bila da roditelji od rođenja podižu bebu preko boka i kroz rotaciju. Tako bi beba usvojila drugačiju, pravilniju šemu pokreta, koju bi beba koristila kao temelj pokretljivosti za cijeli život.

Također je važno da li je beba provodila vrijeme na podu ili je bila u ljuljama. Ova dva iskustva koja će različito usmjeriti bebu put sjedenja, ali i ostalih faza u razvoju.

Boravak u ljulji će podstaknuti bebu da sjedne ravno na gore. Boravak na podu će pored sjedenja, utjecati i na to kako će tačno beba da sjedne, sa kojom lakoćom će zauzeti položaj, koliko će uspeti da ga zadrži i kasnije da ga promijeni.

PROČITAJTE  Roditelji poludjeli za trikom tete iz vrtića: Kako djete naučiti da samo briše guzu

Kako bi se beba ispravno stimulisala kako bi pravilno posjela, postoje određene vježbe.

Pravilan put

Kada se govori o vježbama za stimulaciju sjedenja kod beba, velika je razlika u tome kako će se vježbe izvoditi u slučaju da se sa bebom vježba jer već ima određene predispozicije da kasni u razvoju. Ili u slučaju da je beba urednog razvoja i samo hoćemo da je usmjerimo.

Kod beba urednog razvoja, vi možete već samim pravilnim postupanjem sa bebom. Kada je uzimate preko boka da utičete na šemu pokreta, da vježbate dovođenje bebe u kosi sjed. To ćete uraditi tako što ćete je okrenuti na bok, jednu nogu zadržati dolje, oslonjenu na kuk i podlakticu, ili šaku, zavisi od uzrasta bebe, a zatim preko druge ruke povlačiti naviše, na gore do kosog sjedećeg položaja. Kad se beba skroz uspravi, noge su u tom položaju da recimo, desno koljeno ide ka spolja i lijevo se namjesti koso ka desnom. Bebi je oslonac na desnom kuku i desnoj ruci. I sve ovo se radi sa bebama koje bi bile starije od šest mjeseci.

Drugi način dolaska do takvog sjedenja je da je beba na podu, okrenuta na bok, i umjesto da je povlačimo za ruku, mi možemo da je usmjerimo da dođe do sjeda preko donjeg ramena, tako što ćemo ga podizati naviše dok se beba ne dovede u položaj da koso sjedi.

Korektivne vježbe

Nekada zadržavanje u tom položaju nekoliko trenutaka možemo nazvati usmjeravanjem bebe, ne forsiranjem i stavljanjem da sjedi.

Kada su u pitanju bebe koje su pod nadzorom ljekara, onda treba pratiti uputstva koja su data baš za vaše dijete. I biti svjestan da su to korektivne vježbe prepisane baš za vašu bebu, nije dobra ideja preporučivati ih dalje.

PROČITAJTE  Da li je dobro kada beba štuca? Naučnici odgovaraju na pitanje da li treba da ga prekinete

Pored ovih savjeta, neki roditelji su i dalje u nedoumici oko toga da li bebu treba da požure u ovome ili treba pustiti da sve uradi u svom ritmu.

Sve dok se beba razvija u predviđenim okvirima, ne treba se brinuti niti forsirati bebu na bilo šta. Okviri su samo okviri, uvijek postoji i malo dodatnog vremena da se da bebi da savlada novu fazu u razvoju. Tako da treba da im dozvolimo da nađu svoj put. Naše je da sa njima postupamo pravilno, da ih vodimo u pravom smjeru, da se formiraju pravilne šeme pokreta. A kada će to beba skroz usvojiti i primijeniti, stvarno zavisi samo od nje.

Zato bi bilo dobro da roditelj zna kako treba da postupa sa bebom. Tada ne izgleda kao da je uči da sjedi, već je vodi u pravcu pravilnih šema pokreta. Sjedenje je samo jedan od položaja u kom se beba nalazi. I onda će sve beba sama. Ali temelj toga kako će to sve sama da uradi potiče od roditelja i njihovog postupanja sa bebom. Zato je velika važnost pravilnog postupanja sa bebom, kako je nosimo i podižemo i spuštamo.