Uz ove savjete konačno napravite najbolji pire krompir

Teško je zamisliti većinu svjetskih kuhinja bez krompira, namirnice koja je prehranila generacije i generacije, prvo siromašnih, a zatim i “bogatih” gastroljubaca. U našoj tradiciji gotovo svaki obrok prati i krompir pripremljen na različite načine.

Za dobar pire krumpir važna su dva faktora: prvi je vrsta krompira, a drugi je temperatura pripreme

Odaberite stariji, “brašnasti” krumpir koji je bogat škrobom (prepoznat ćemo ga po tome da mu je vanjska kora hrapava)

Pazite na temperaturu kuhanja, neće doći do razbijanja molekula ugljikohidrata pa krompir neće biti gumen.

Priprema:

Oguliti krompir te ga narezati na podjednake kockice (2×2 cm). Sirovi krompir isprati u posudi pod hladnom vodom, sve dok tekućina kojom ispiremo ne bude prozirna. Stavimo ga u hladnu nezasoljenu vodu i lagano grijemo dok temperatura ne bude oko 70 stepeni, te ga kuhamo oko 35 minuta na laganoj temperaturi.

Nakon 35 minuta krompir ocijedimo i ohladimo pod hladnom vodom, ispirući ga. Tada krumpir valja kuhati uobičajeno: u hladnu zasoljenu vodu stavimo kuhati krumpir dok se ne skuha (ne smije biti raskuhan), oko 15 minuta. Krompir je kuhan ako nož lagano prolazi kroz kockicu. Kuhani krompir procijedimo i, dok je još topao, protisnemo ga kroz malo sito (može cjedilo za juhu). U protisnuti krompir dodamo maslac narezan na kockice (ne štedite na maslacu). Maslac miješamo dok se smjesa ne poveže. Krompir stavimo u tavicu i na izvor topline, lagano ga zagrijemo i dodajemo mlijeko dok ne dobijemo kremasti pire.

Uz so i biber, u pire možemo dodati i malo naribanog muškatnog oraščića te dobro maslinovo ulje. Umjesto mlijeka možete dodati mileram, vrhnje za kuhanje, neko će napraviti kombinaciju i s kiselim vrhnjem, dok će začinski još odgovarati i prženi luk ili bijeli luk, vlasac, dijon senf, ribani parmezan, peršun, korica limuna, kuhani kelj ili kupus, a za pikantnije okuse dodati možemo wasabi ili curry.

PROČITAJTE  Zdrava čokoladna delicija od samo tri sastojka