Uz ispiranje, četkicu za zube važno je dubinski očistiti: Stručnjaci savjetuju kako

Iako biste mogli pomisliti da je brzo ispiranje četkice za zube ispod vode dovoljno za održavanje čistoće, stručnjaci za oralnu higijenu kažu drugačije. Srećom, čišćenje četkice za zube nije veliki napor. Svake dvije sedmice očistite je jednostavnom metodom kako biste se riješili bakterija koje se na njoj nalaze, prenosi MindBodyGreen.

„Usta sadrže mnogo vrsta bakterija, dobrih i loših. Četkica za zube je drugačije okruženje i može potaknuti rast ‘loših’ bakterija ako se o njoj ne brine pravilno“, objašnjava Mark B. Desrosiers, ortodont i član Američkog udruženja endodonta.

Kako očistiti četkicu za zube?

Ručno:

Bez obzira na to kakvu četkicu imate, čišćenje se mora napraviti temeljito. Stručnjaci preporučuju uklanjanje nakupine zubne paste s ručke četkice pomoću otopine sapuna i tople vode. Zatim glavu četkicu potopite u čašu vodikovog peroksida na najmanje 15 minuta. To pomaže u uklanjanju ostatka zubne paste, ali i bakterija. No, ako nemate vodikov peroksid, možete upotrijebiti i antibakterijsku vodicu za usta. Nakon toga, četkicu dobro isperite toplom vodom te prstima istrljajte glavu kako biste se riješili svog vodikovog peroksida. Nakon čišćenja, ostavite da se četkica potpuno osuši prije ponovno korištenja.

U perilici posuđa:

Stručnjaci kažu da je najbolji način čišćenja četkice za zube stavljanje u perilicu posuđa kao što biste to učinili s vašim priborom za jelo. Ovaj pristup funkcionira s ručnim plastičnim četkama, ali drvo, bambus i električne četkice za zube bile bi prikladnije za ručno pranje.

Kako održavati čistoću četkice?

Nastavite je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a zatim je spremite uspravno u otvorenu posudu kako bi se mogla osušiti na zraku. Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uvjeti mogu uzrokovati rast mikroorganizama na četkicama, pa ćete ih htjeti držati na što hladnijem i suhom mjestu. Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Uz to, četkice mijenjate barem svaka tri mjeseca ili kada glava ‘procvjeta’, odnosno njene dlake postanu savinute.

PROČITAJTE  Nakon Danske i Norveška preventivno povlači iz upotrebe vakcine ''AstraZenece''