Umor, slabost i otok ispod očiju znak da imate nedostatak na koji niko nije imun

imate nedostatka bočica sa vitaminima plava pogloga

Stalni stres može dovesti do stalnog umora, letargije i toga da se loše osjećate. Ako ovo pitanje posmatramo globalno, onda to nije samo posljedica prenaprezanja, već i simptomi da imate nedostatak vitamina, posebno grupe B. Najsjajniji predstavnik ove porodice je B12.

B12, ili kobalamin, jedan je od osam vitamina grupe B. Nažalost, ljudski organizam ga ne sintetiše sam. B12 je moguće dobiti samo iz hrane životinjskog porijekla, govedina, tunjevina, sardine, losos, pastrmka i organsko meso, mlijeko, sir, jaja i određene mahunarke i dodaci ishrani.

Osim što tijelu daje energiju, vitamin B12 ima mnoge prednosti. Ima važnu ulogu u ćelijskom metabolizmu, a neophodan je i za normalno funkcionisanje mozga, hematopoetskog (sprečava anemiju) i nervnog sistema.

Znaci nedostatka

Nažalost, niko nije imun od njegovog nedostatka. Dakle, svi treba da obrate pažnju na takve simptome: umor, slabost, vrtoglavica, problemi sa pamćenjem ili opšti osjećaj depresije. Ovi znaci su pomalo uobičajeni, ali mogu poslužiti kao dobra polazna tačka za rješavanje problema nedostatka vitamina B12.

-trajni otok ispod očiju – da, nedostatak ovog vitamina može ih izazvati;
-neurološki problemi (neuropatija – bolno peckanje u nogama i šakama – ili parestezija – peckanje u rukama ili nogama), jer je B12 kritičan za pravilno funkcionisanje nerava, također mogu ukazivati na nedostatak ovog vitamina;
-dijagnostikovana perniciozna anemija (ovo je autoimuna bolest koja oštećuje ćelije želuca koje stvaraju protein koji se zove unutrašnji faktor) – unutrašnji faktor je potreban za apsorpciju B12, tako da ako je prenizak, nivo B12 također opada.

Razlozi za nedostatak

Pošto B12 ima u izobilju u mliječnim i životinjskim proizvodima, nutricionisti se slažu da je jedan od najčešćih uzroka nedostatka B12 nemogućnost da se u ishranu uključi dovoljno ovih hranljivih materija. Odnosno, vegani su pod većim rizikom od nedostatka ovog vitamina. Međutim, postoje i drugi razlozi povezani sa nesposobnošću tijela da pravilno apsorbuje B12.

PROČITAJTE  Istraživanje pokazalo: Oči su kod flertovanja najvažnije. Evo zašto

Dakle, nedostatku ovog vitamina su posebno skloni ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima (celijakija, kolitis, Kronova bolest ili autoimuni problemi). Također, na njegovu apsorpciju utiče genetika.