Ulje koje morate imati: Normalizira krvni pritisak, topi masne naslage, podmlađuje kožu

Najvjerovatnije ste o prednostima lanenog ulja čuli više puta, ali rijetko ste na to obraćali pažnju. Ono se naširoko primjenjuje u medicini i kozmetologiji, ali se rijetko koristi u svakodnevici. A trebalo bi, a naročito žene.

Sadrži čak 3 puta više omega-3 masnih kiselina od ribljeg ulja, a obiluje mnogim vitaminima i mineralima.

Kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta prije prvog obroka. Dovoljno je uzimati samo 1 supenu kašiku.

Evo koje prednosti ima laneno ulje na organizam. U ovim slučajevima je nezamjenljivo:

Pomaže u mršavljenju

Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6, alfa-linolenska kiselina omega-3 – efikasni su aktivatori za mršavljenje. Zato, svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Štiti srce i kardiovaskularni sistem

Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a također, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova. Osim toga, neprikosnoveno je kada je zaštita srca u pitanju.

Čuva zdravlje žena

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Održava mladoliki izgled kože

Laneno ulje normalizuje rad lojnih žlijezda. Također, maske na bazi ovog ulja, posjeduju podmlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekt je mnogo jači nego od ricinusovog ulja.

Osim čistog lanenog ulja možete koristit i mješavinu ulja, meda i limuna. Ovu mješavinu sa razlogom zovu eliksirom zdravlja i mladolikosti. Jedna supena kašika se uzima svako jutro, na prazan stomak, u periodu od 2 mjeseca.

Napomena: Ukoliko pijete određene lijekove protiv zgrušavanja krvi, svakako se posavjetujte sa ljekarom.

PROČITAJTE  Zovu je biljka života: Saznajte zašto je lan fantastična za vaš organizam