Ublažite svrbež od ujeda komarca: Ovih pet namirnica koje svi imamo u kući djeluju odmah

Industrijske kreme koje sadrže antihistamine ili steroide ublažavaju bol i svrab od ujeda komaraca ili drugih insekata.

Ipak, ako u svojoj kućnoj apoteci nemate ovakve kreme, otvorite kuhinju – tamo se mogu naći namirnice koje i te kako pomažu u ovakvim prilikama.

Neke se koriste za čišćenje, a neke za jelo, ali to im nije jedina primjena.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima široku primjenu. Pored kuhanja i čišćenja, ovo prirodno sredstvo za neutralisanje kiseline pomaže u smanjenju crvenila, svraba, i umanjuje reakciju na ujed insekata.

Jabukovo sirće

Prirodna kiselina iz jabukovog sirćeta može da smanji osjećaj upale i mogućnost za razvoj infekcije.

Pomiješajte jabukovo sirće i vodu u odnosu 1:1, i od te tečnosti napravite obloge koje ćete držati 10 minuta.

Postupak možete ponoviti po potrebi nekoliko puta u toku dana.

Dinja

Dinja je voće koje je izuzetno bogato vitaminima i mineralima, a u narodnoj medicini se koristi za mnogo stvari, kao i za ujede.

Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola, pa se predlaže da bolno mjesto namažete sokom od cijeđene ili sitno sjeckane dinje, a parče hladne dinje umirit će opekotine kao i ubod insekata.

Kamilica

O kamilici ne treba mnogo govoriti kada su njene blagodeti u pitanju.

Važno je naglasiti da je čaj od kamilice idealan protiv iritacije i zapaljenja, a ubrzava i oporavak, stoga kesicu čaja stavite na bolno mjesto i opustite se.

Aspirin

Aspirin je odličan protiv upale i može da smanji otok i upalu. Ako vas ujede komarac ili neka druga buba, potopite 1 ili 2 aspirina u malo vode i sačekajte da se rastvore.

Oblogu sa aspirinom prislonite na ujed i ostavite da stoji 20 do 30 minuta, potom isperite toplom vodom i ponovite taj postupak još jednom ili dva puta u toku dana, ako je potrebno.

PROČITAJTE  Razlozi zašto vam je stalno hladno