U Velikoj Britaniji razmatraju uvođenje psihoaktivne droge u liječenje depresije

Britanski regulatori započeli su studiju u kojoj bi trebali dati dozvolu za kliničko ispitivanje psihoaktivne supstance dimetiltriptamin (DMT). Pored toga, ispitivat će se i njena efikasnost u liječenju depresije.

Dimetiltriptamin ili skraćeno DMT hemijski je spoj koji je po molekulskoj građi najsličniji psilocibinu iz psihoaktivnih gljiva. Mnogi ga nazivaju i “Božijom drogom”, a poznato je da kod korisnika izaziva određeni vid halucinacija sličnih kao kod osoba koje konzumiraju LSD.

DMT je jedan od glavnih sastojaka južnoameričkog piva ayahuasce koje se koristi prilikom šamanskih obreda. Također, DMT se može pronaći u nekoliko biljaka koje se nalaze prije svega na južnoameričkom prostoru.

Kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji vodit će Centar za psihodelična istraživanja u Londonu u saradnji s neurofarmaceutskom kompanijom Small Pharma koja je odobrenje opisala kao “istinski revolucionarni trenutak” u liječenju depresije.

Kako su naveli, u početku će vidjeti nuspojave DMT-a na zdravim osobama, ali očekuje se da će uslijediti drugo istraživanje u kojem će učestvovati i osobe koje imaju probleme s depresijom.

S obzirom na karakteristike ove supstance, pored Regulatorne agencije za lijekove, dozvolu za nastavak ispitivanja u kliničke svrhe morat će dati i ministarstvo unutrašnjih poslova ove države. Nakon što dobiju sva odobrenja, kliničko ispitivanje psihoaktivne droge počet će u punom kapacitetu, a naučnici su optimistični po pitanju rezultata.

PROČITAJTE  Najbolji prirodni antidepresivi