U jednoj prostoriji ne biste trebali sušiti veš: Može biti opasno

sušiti veš žena pored stalka na kojem se suši veš

Ako nemate sušilicu veša, ovi hladniji, kišni dani zasigurno vas baš i ne vesele. Mnogi svoju odjeću suše kako god stignu, na radijatoru ili na stalku za sušenje, no stručnjaci upozoravaju da biste trebali imati na umu da postoji jedna prostorija u kojoj nikada ne biste trebali sušiti veš, piše The Sun.

Naime, stručnjaci tvrde da trebate izbjegavati sušiti veš u spavaćoj sobi. Mokar veš povećava vlažnost zraka za 30 posto, povećavajući rizik od poteškoća s disanjem tokom spavanja i ugrožavajući imunološki sistem. Kao rezultat povišenog nivoa vlage, mogla bi se povećati i šansa za razvoj plijesni.

Držanje vlažnog veša u vašem životnom prostoru ne potiče samo pojavu plijesni i vlage. Može dovesti i do respiratornih problema, a mokro rublje također može biti i pomalo smrdljivo. Spavaća soba je jedna od prostorija u kojoj provodite najviše vremena. S obzirom na potencijalne zdravstvene probleme i probleme s plijesni, bilo bi bolje da ga držite podalje, rekli su stručnjaci iz In The Washa.

Grinje se također mogu početi pojavljivati u spavaćim sobama. Mokra odjeća stvara vlažnu okolinu u kojoj one mogu rasti. Osim toga, ako vlaga ispuni prostoriju može doći do kondenzacije, koja zauzvrat može uzrokovati truljenje drvenih konstrukcija.

Za suhih zimskih dana zato je oprano rublje najbolje staviti vani, na dvorište ili balkon. To najbolje znaju naše bake kojima je to bila svakodnevica. Takvo sušenje je sporije nego ljeti, ali rublje se ipak osuši, čak i ako je vani minus. Najprije se zaledi pa postepeno postane suho. Samo, pazite! Zaleđeno rublje ne savijajte jer se može oštetiti. Također, prednost sušenja na otvorenom je i to što rublje neće poprimiti razne mirise iz kuće, naprimjer, cigareta ili prženja luka.

PROČITAJTE  Kako provjetriti prostor kada je hladno? Primijenite pravilo 3x5