U Foči predstavljena knjiga “Hirurgija/kirurgija”. Karabeg: Spoj entuzijazma, znanja i iskustva bh. hirurga

Knjiga “Hirurgija/kirurgija”, prvi je udžbenik iz ove grane medicine ljekara iz BiH, a u njegovom pisanju, koje je trajalo tri godine, značajan doprinos dali su i profesori Medicinskog fakulteta u Foči, odnosno hirurzi Univerzitetske bolnice, istaknuto je na promociji održanoj u toj ustanovi.

Jedan od glavnih urednika knjige, profesor hirurgije Medicinskog fakulteta u Tuzli Samir Delibegović istakao je sinoć na promociji da ovo kapitalno djelo sadrži 22 poglavlja na 1.246 stranica i da je rezultat rada 25 profesora i docenata sa fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Foče.

„Naši studenti do sada su koristili udžbenike iz Beograda, Zagreba ili anglosaksonsku literaturu, a sada prvi put imamo autore iz BiH. Obimnija je od drugih knjiga iz zemalja u okruženju zato što se hirurgija razvija, a ima nekoliko karakteristika koje je izdvajaju od drugih, kao što je pedijatrijska hirurgija, koju nemaju druge knjige kao zasebno poglavlje“, naveo je Delibegović.

On je dodao da je knjiga “rođena” u Banjoj Luci jer je prijelom radila grafička dizajnerica Vanesa Kovač, a iz Banje Luke je i PR ovog projekta Slavica Đukić.

Promociji je prisustvovao i jedan od autora iz Sarajeva, prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opće i rekonstruktivne hirurgije.

„Knjiga će dugo na ovim prostorima biti odlično štivo za učenje hirurgije, a možda i regrutovanje novih hirurga. Siguran sam da će biti i vrijedan repetitor i specijalistima raznih hirurških  grana medicine! Spojeni su u njoj entuzijazam, znanje i iskustvo svih hirurga BiH. Sa mog aspekta, knjiga pripada svim mojim kolegama, sestrama i anesteziolozima s kojima sam radio i radim. Hirurgija zahtijeva znanje i timski rad! Ovo je i njihova knjiga“, kazao je prof. Karabeg.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić istakao je nemjerljiv značaj ove knjige u školovanju studenata.

PROČITAJTE  Muči li vas kašalj tokom noći: Evo savjeta kako ćete sebi olakšati

„Sadrži sve nove procedure i postulate iz hirurgije. Nama je velika čast i zadovoljstvo što su i naši profesori sa katedre za hirurgiju učestvovali u njenom pisanju, čime smo prepoznati kao ozbiljna akademska institucija koja daje eminentne profesore“, naveo je Bokonjić i dodao da je ovo dobar primjer saradnje profesora i hirurga iz cijele BiH.

Profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Foči Radmilo Marić učestvovao je u pisanju poglavlja o općoj traumatologiji.

„Knjiga u potpunosti zadovoljava standarde za studente, specijalizante, ljekare hirurge. Ovo je uspjeh i našeg fakulteta koji postoji 27 godina i mislim da mu je ovo najveća nagrada koja je mogla da mu se desi tokom ove godine“, rekao je Marić.

Šef katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči, docent Nenad Lalović istakao je da su autori knjige u samom početku pisanja bili skeptični, ali da je prevladao entuzijazam.

„Ovo će biti jedno fundametalno djelo koje će ostati iza nas i koje će se prenositi sa generacije na generaciju. Ja sam, zajedno sa akademikom Veljkom Marićem, autor tri poglavlja – hirurgija jetre, hirurgija žučne kese i žučnih vodova i hirurgija slezine“, rekao je Lalović.

On je napomenuo da je knjiga dominantno namijenjena studentima medicine, stomatologije i zdravstvene njege, ali i mladim ljekarima, kao i specijalizantima iz oblasti abdominalne hirurgije.