Tuberkuloza kostiju: Razvija se sporo, ali podmuklo

Tuberkuloza kostiju ruka

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis, koja se prenosi zrakom te raste i dijeli unutar ćelija. Infekcija, koja počinje u plućima, može se proširiti na veća područja plućnog tkiva koja mogu odumrijeti, stvarajući šupljine. Bakterije se također mogu proširiti na druge organe, uključujući bubreg, mozak i kičmu.

Tuberkuloza može biti smrtonosna. Kako bi se spriječila, djeca već pri rođenju dobivaju vakcinuBCG. Postoje dvije glavne vrste infekcija tuberkulozom:

plućna tuberkuloza – uglavnom pogađa pluća, infekcija može uzrokovati bol u prsima, probleme s disanjem i iskašljavanje krvi

izvanplućna tuberkuloza – utječe na druga područja tijela, a ovaj se oblik bolesti češće vidi kod ljudi koji imaju oslabljeni imunološki sistem zbog bolesti ili lijekova.

Izvanplućna tuberkuloza utječe na kosti, kičmu ili zglobove i naziva se koštana ili skeletna tuberkuloza. Najčešći tip je tuberkuloza kičme . Tuberkuloza kičme naziva se i Pottova bolest.

Ova vrsta tuberkuloze češća je u nerazvijenim zemljama. Čini 2,2 – 4,7 % ukupnih slučajeva tuberkuloze u Evropi i SAD.

Tuberkuloza kostiju – uzrok i rizični faktori

Tuberkuloza se širi s osobe na osobu kapljičnim putem, nakon što zaražena osoba kašlje ili priča. Kad je bakterija prisutna u organizmu, ona može širiti bolest putem krvi iz pluća ili limfnih čvorova u kosti, kralježnicu ili zglobove. Koštana tuberkuloza zbog bogate vaskularne opskrbe obično počinje u sredini dugih kostiju i pršljenova.

Tuberkuloza kostiju i druge vrste neplućne tuberkuloze razvijaju se kada se tuberkuloza raširi iz pluća. To se može dogoditi kada prisutnost Mycobacterium tuberculosis dugo ostane neotkrivena. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju visok rizik od razvoja izvanplućne tuberkuloze. To uključuje osobe s AIDS-om i one koji primaju kemoterapiju.

Ostali faktori rizika uključuju bolesti i stanja poput:

PROČITAJTE  Pet stvari koje nikada ne bismo smjeli reći djetetu

silikoza pluća

dijabetes

teška bolest bubrega

rak glave i vrata

niska tjelesna težina

droga

kortikosteroidna terapija

presađivanje organa

specijalizirano liječenje reumatoidnog artritisa i Crohnove bolesti.

Simptomi tuberkuloze kostiju

Nije lako prepoznati simptome tuberkuloze kostiju dok bolest nije daleko uznapredovala. Tuberkulozu kostiju, a posebno tuberkulozu kičme, teško je dijagnosticirati jer je bezbolna u ranim fazama i pacijent možda ne pokazuje nikakve simptome.

Kada se konačno dijagnosticira, bolest je obično vrlo uznapredovala.

Osim toga, ponekad bolest može biti neaktivna u plućima i širiti se, a da bolesnik uopće ne zna da ima bilo kakav oblik tuberkuloze. Na sljedeće simptome treba pripaziti kod tuberkuloze kostiju:

jaka bol u leđima

bol u zglobovima

deformacije kostiju

gubitak mišićne mase

smanjeni raspon pokreta

otekline

povećani limfni čvorovi

nakupine gnoja

stvaranje čireva.

Kod naprednog oblika tuberkuloze kostiju simptomi uključuju:

neurološke komplikacije

paraplegija/paraliza udova

skraćivanje udova kod djece

deformacije kostiju.

Također, pacijenti s tuberkulozom kostiju mogu, ali i ne moraju, osjetiti opće simptome tuberkuloze, koji mogu uključivati:

umor

povišena temperatura

noćno znojenje

mršavljenje.

Dijagnoza i liječenje

Proces dijagnosticiranja tuberkuloze kostiju kreće postavljanjem niza pitanja i uzimanjem detaljne anamneze koja se tiče simptoma u svakodnevnom životu. Nakon toga mogu uslijediti dijagnostički testovi poput:

bakterijska kultura – ako postoji tuberkuloza kostiju, velike su šanse da postoji i tuberkuloza pluća; uzimanjem uzorka krvi ili ispljuvka može se testirati materijal na prisustvo Mycobacterium tuberculosis

biopsija – uključuje uzimanje uzorka dijela zaraženog tkiva i provjeru na prisustvo uzročnika

testiranje tjelesnih tekućina – čkelar može uzeti uzorak pleuralne tekućine koja okružuje i štiti pluća ili cerebrospinalne tekućine oko leđne moždine, kako bi provjerio ima li uzročnika infekcije; za tuberkulozu kostiju ili zglobova može se izvući uzorak sinovijalne ili zglobne tekućine za testiranje

PROČITAJTE  Adekvatna ishrana: Šta sportisti ne bi trebali konzumirati

lančana reakcija polimeraze (PCR) – uzorci koje ljekar uzima mogu se testirati pomoću PCR-a; ovaj test pojačava uzorak genetskog materijala bakterije i pomaže u traženju infekcije iz malih količina tekućine

imunološki testovi – ljekar može koristiti uzorak krvi ili tjelesne tekućine za provjeru protutijela protiv tuberkuloze (krvna slika kod tuberkuloze), a u nekim slučajevima i AIDS-a

radiološki testovi – uz simptome poput deformacije kostiju obično se obavljaju rendgenska snimka, CT ili MRI.

Liječenje tuberkuloze kostiju uključuje lijekove za liječenje infekcije, a ponekad i operaciju, ovisno o količini oštećenja koja je na kostima ili zglobovima. Tuberkuloza se liječi antibioticima, ali vrlo specifičnim lijekovima koji se koriste ovisno o vrsti prisutnih bakterija – neki su sojevi bakterija koji uzrokuju tuberkulozu otporni na određene antibiotike. Testiranje osjetljivosti na lijekove provodi se kako bi se odredio ispravan tok liječenja.

Liječenje tuberkuloze lijekovima slijedi određeni raspored učestalosti i doziranja koji obično traje 6 – 12 mjeseci, ovisno o korištenim lijekovima.

Lijekovi koji se koriste u 9-omjesečnom ili 12-mjesečnom RIPE planu liječenja (nazvanom po inicijalima lijekova) uključuju:

rifampicin

izonijazid

pirazinamid

etambutol.

Kortikosteroidi se mogu propisati kako bi se spriječile komplikacije poput upale oko leđne moždine ili srca.

Oštećenje kostiju i infekcija od tuberkuloze mogu zahtijevati hirurške zahvate, uz lijekove. Postupci mogu uključivati:

debridement – kirurško uklanjanje mrtve, oštećene ili zaražene kosti

presađivanje kostiju – kost uzeta iz drugog dijela tijela i stavljena u oštećeno područje

unutarnja fiksacija – upotreba vijaka i/ili ploča za stabilizaciju kostiju.

Tuberkuloza kostiju može dovesti do značajnog oštećenja zglobova, uzrokujući smanjen raspon pokreta i značajnu bol. Nakon operacije će možda trebati fizikalna i radna terapija kako bi se povratila izgubljena funkcija zbog oštećenja uzrokovanih infekcijom.

PROČITAJTE  Pun je vitamina C, ali i ometa djelovanje lijekova: 10 stvari koje niste znali o "zabranjenom voću"

Oporavak od tuberkuloze

Rano otkrivanje vjerovatnije će dovesti do pozitivne prognoze, dok kašnjenja u dijagnozi povećavaju šanse da će se infekcija proširiti.