Brojni svjetski kuhari dva puta termički obrađuju krompir prije nego što ga posluže na sto svojim gostima. Prvo krompir skuhaju al dente u posoljenoj vodi, dobro ga ocijede i osuše, a potom ga zapeku u rerni dok ne postane hrskav.
Cijeli postupak možete uraditi i na šporetu u tavi bez ulivanja velike količine ulja.
Ukus krompira poboljšajte pametno odabranim začinima poput slatke paprike u prahu i kajenskog bibera.
Nakon pečenja začinite ga limunovim sokom i listićima korijandera po uzoru na libanski recept za batata harru ili začinjeni krompir, piše Pun kufer.
Sastojci za hrskave krompire sa šporeta:
1 kg krompira
50 ml biljnog ulja
30 ml limunova soka
2-3 čehne bijelog luka
1 kašičica paprike
so po želji
svježi listići korijandera za posluživanje
Priprema hrskavih krompira
Oljuštite krompir i narežite ga na kocke otprilike iste veličine. Stavite ga kuhati u posoljenoj vodi oko 10 do 12 minuta, dok ne omekšaju. Dobro ocijedite/osušite krompir.
U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite krompir dok ne postane hrskav sa svih strana. Za to će vam biti potrebno 8 do 10 minuta.
Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i pirjajte ga s krompirima oko jedne do dvije minute. Pazite da bijeli luk ne izgori.
Dodajte papriku, dobro promješajte i pustite da se termički obrađuje oko pola minute. Izvadite krompire, posipajte ih naseckanim korijanderom i limunovim sokom. Posolite po želji i poslužite toplo.