Tri zdrave navike koje mogu da poremete probavu

​Prirodno je što smo frustrirani kada naizgled dobre navike negativno djeluju na crijeva, ali razmislite o tome da ih pomno provjerite.

Male izmjene svakodnevne rutine mogle bi da poboljšaju blagostanje organizma i same probave.

Ako radite na stvaranju zdravijeg, uravnoteženijeg životnog stila, onda vjerovatno imate niz navika koje ste uveli u svakodnevnu rutinu kako biste lakše postigli ciljeve.

A redovno pražnjenje crijeva važno je za cjelokupno zdravlje i uopšteno dobar osjećaj u sopstvenom tijelu.

Konzumiranje prerađene hrane, nedovoljan unos tečnosti i izbjegavanje vježbanja neke su od poznatih loših navika kojih se treba riješiti, ali postoje i neke naizgled zdrave navike koje mogu da dovedu do problema sa pražnjenjem crijeva.

  1. Konzumiranje nezrelih banana
    Ovo ne trebalo pogrešno shvatiti, jer banane su odlične, one ne samo da su prepune vlakana, već nude izvrstan izvor kalijuma koji pomaže u postizanju dnevnih prehrambenih ciljeva.

Iako sadrže hranjive supstance koje djeluju kao probiotik i hrane dobre bakterije u crijevima, one takođe mogu teže da se probavljaju.

Dakle, ako već imate problema sa neredovnim pražnjenjem crijeva, ovo možda nije najbolje voće za vas.

  1. Izvođenje intenzivnih vježbi
    Vježbanje se uopšteno smatra pozitivnim za pokretanje metabolizma, ali intenzitet treninga može zapravo da pogorša stvari.

Ono što je poznato je da crijeva moraju da se opuste da bi se pokrenula. A kada ste cijeli dan u stresu, a zatim radite intervalne treninge visokog intenziteta to neće biti od pomoći za opuštanje, probavu i kretanje, objašnjava dr Robin Berzin.

  1. Unos veće količine povrća
    Ishrana prepuna povrća zasigurno će pomoći da se crijeva snadbiju vlaknima koja su im potrebna za redovno pražnjenje, ali ako već imate problema, brzi unos zeleniša u velikoj količini možda nije najbolji način za rješavanje problema zatvora, piše MBG, prenosi 24 sata.hr.
PROČITAJTE  Sedam namirnica koje će vam pomoći u sagorijevanju kalorija

“Ako počnete da dodajete više povrća u ishranu, često ćete osjećati nadutost i imaćete sve veći osjećaj neprijatnosti u stomaku. Umjesto toga, prvo se usredsredite na vraćanje ritma”, kaže gastroenterolog dr Vil Bulsjevič.