Tri uzroka glavobolje koje možete jednostavno spriječiti

Glavobolju smo gotovo svi osjetili barem jednom u životu i uvijek nas izbace iz kolotečine, a ako su česte i jake, glavobolje mogu znatno utjecati na kvalitet života.

Donosimo tri najčešća uzročnika glavobolje koje možete jednostavno spriječiti prije nego vam zadaju još više problema:

1. STRES

Napetost u mišićima ramena, vrata i glave može izazvati tzv. tenzijsku glavobolju koja se pojavljuje kao reakcija tijela na stres i tjeskobu. Kako biste spriječili ovu vrstu glavobolje, pokušajte usavršiti neku od tehnika samopomoći i upravljanja stresom. Sjajan izbor su meditacija i duboko disanje, a kad god ste u mogućnosti izađite u prirodu, na sunce.

2. DEHIDRACIJA

Dehidracija je također jedan o čestih uzroka ovog problema. Ljudsko tijelo sastoji se od 60% vode i oslanja se na vodu za obavljanje osnovnih funkcija. Iz tog razloga imalo značajniji gubitak vode može prouzrokovati probleme. Izražena dehidracija može dovesti do pojave ubrzanog rada srca, pada koncentracije, lošeg raspoloženja, glavobolje…

Dovoljan unos tekućine može spriječiti neželjene posljedice, a određene preporuke za unos vode preporučuju dnevni unos oko 3 litra vode za muškarce i 2 litra za žene.

3. MANJAK SNA

Neispavanost također može biti uzrok glavobolje. Ako primijetite da se vaše glavobolje pojavljuju uvijek u isto vrijeme otkako spavate manje nego inače, možda ste pronašli svoj okidač. Kako biste normalno funkcionirali vašem tijelu treba 7 do 8 sati sna.

KAKO JE LIJEČITI

Glavobolja je vrsta boli koja ima velik broj mogućih uzročnika od kojih je na neke moguće samostalno utjecati i na vrijeme je prevenirati.

Glavobolje se liječe analgeticima, a jedan od najčešćih izbora je paracetamol, koji se može kupiti bez ljekarskog recepta. Kod glavobolje je, kao i kod drugih bolova, poželjno reagirati čim osjetite bol.

PROČITAJTE  Prvi znaci koji ukazuju da su vaše glavobolje zapravo migrene