Tri razloga da svakodnevno pojedete bar jednu bananu

Banane vole sve generacije. Praktična su i hranjiva užina, čest sastojak slatkiša, nezamjenjiv dio većine voćnih salata.

Ne sadrže masnoće i holesterol, bogate su kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Imaju vrlo malo kalorija.

Dostupne su tokom cijele godine, imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti. Ovo su samo neki od razloga zašto je korisno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Zbog minerala koje sadrži, ovo voće ima pozitivan uticaj na moždane ćelije.

Novija istraživanja pokazuju da banane poboljašavaju koncentraciju.

Naime, studenti koji su bili dio studije i koji su jeli bananu ujutru, u toku dana imali su bolju koncentraciju.

Banana prosječne veličine ima oko 110 kalorija, potpuno odsustvo holesterola i masnoća, a zahvaljujući tome što je bogata vlaknima, drži sitost i poboljšava probavu.

Sve navedeno doprinosi održavanju vitke linije i pozitivno utiče na fizički izgled. Banana pomaže uspješnom uklanjanju vode iz organizma, pa samim tim pospješuje i smanjivanje celulita.

Kada vodite računa šta jedete, banane su odličan izbor za užinu, jer dugo drže sitost, pa će potreba za prejedanjem ili grickanjem potpuno nestati.

Banane sadrže tri vrste šećera – fruktozu, saharozu i glukozu, koje uz vlakna imaju odličan efekat na tijelo, jer mu daju energiju. Studije su pokazale da samo dvije banane dnevno mogu da budu dovoljne za 90 minuta intenzivnog rada.

Takođe, dokazano je da su banane efektnije i zdravije od bilo kog energetskog napitka punog šećera. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina, neurotransmitera koji su u direktnoj vezi sa raspoloženjem. I sat vremena nakon konzumacije ovog voća dopamin se održava na visokom nivou, prenosi Telegraf.

PROČITAJTE  Hrana koju kraljica Elizabetha jede svaki dan: I to već 60 godina