Tri najbolja načina da operete masku

Kako bi maske imale efekta i zaista mogle da nas zaštite u prevenciji koronavirusa, stručnjaci savjetuju da ih redovno i temeljno čistimo i peremo. Donosimo vam tri najbolja metoda za održavanje pamučnih maski koje vam mogu pomoći u zaštiti vašeg zdravlja.

Ove metode nisu primjenjive na jednokratne medicinske zaštitne maske, s obzirom da bi ovi načini čišćenja mogli smanjiti njihovu djelotvornost.

Prokuhajte masku

Ostavite masku u kipućoj vodi na samo pet minuta. Ovo je najbolje primijeniti na pamučnu masku, jer to neće utjecati na njenu nepropusnu moć.

Kako biste bili sigurni da će vaša maska ostati funkcionalna nakon ključanja, morate je pažljivo pregledati. Nakon vrenja provjerite da li ima vidljivih rupa na maski. Ne preporučuje se da istu masku držite u ključaloj vodi više od 10 puta.

Pranje u mašini

Deterdžent i proces u mašini za pranje veša uništavaju viruse kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu. U ovom slučaju potrebno je obratiti pažnju na temperaturu. Preporučuje se pranje na najviše 60 stepeni u mašini.

Pranje toplom vodom i izbjeljivačem

Masku možete oprati i tako što ćete je umočiti na pet minuta u rastvoru od litar vrele kipuće vode koja sadrži jednu kašiku izbjeljivača.

Kako biste se riješili ostataka izbjeljivača, izvadite masku iz rastvora i isperite je pod mlazom vode, najmanje 15 sekundi. Nakon toga potopite je u čistu vodu još pet minuta. Masku potom dobro osušite i bit će spremna za korištenje.

PROČITAJTE  Ovaj zeleniš specifičnog ukusa obiluje vitaminima i mineralima