Tri moćne namirnice koje će ti ojačati imunitet tokom cijele godine

Slijede namirnice koje će ti čuvati imunitet i pripremiti organizam na sve oblike prijetećih zaraza, te sačuvati kožu od preranog starenja i ostalih upala, poput akni i crvenila. Drži se ovih jednostavnih, a moćnih namirnica i recepata i sigurno ćeš održati zdravlje do daleko u zimu.

  1. 1. Kurkuma

    Biljka kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, a kroz historiju se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Kurkuma je zapravo koncentrirani izvor jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina, koji ima nevjerovatno snažna protuupalna svojstva. Naime, u mnogim se studijama pokazalo da su protuupalna svojstva njezina fitonutrijenta usporediva sa snažnim protuupalnim lijekovima koji se uobičajeno koriste.

Kurkuma za zdravlje zglobova

Protuupalno svojstvo kurkumina korisno je kod brojnih bolesti, a kako je pokazala studija objavljena 2005. godine u časopisu Indian Journal of Pharmacology kurkumin može ublažiti otečenost zglobova i jutarnju ukočenost, svojstvo koje je uvelike korisno oboljelima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva kurkume su razlog zbog kojeg je ljudima s bolesnim zglobovima lakše kada redovito koriste taj začin. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima koji su imali reumatoidni artritis uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio je vrijeme hodanja i smanjio ukočenost zglobova.

Primjena kurkume u Ayurvedskoj medicini

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana.

PROČITAJTE  Uz ispiranje, četkicu za zube važno je dubinski očistiti: Stručnjaci savjetuju kako

Kombinacija kurkume, đumbira, limuna i vode puna je antioksidansa i neutralizira slobodne radikale. Također, može reducirati upalne procese u organizmu, pojačati imunitet i sniziti kolesterol. Donosimo recept za napitak od sastojaka koji blagotvorno djeluju na organizam:

Potrebni sastojci:

3 limuna

1 čajna kašika kurkume u prahu

komadić đumbira

Način pripreme:

Đumbir naribajte u posudi, dodajte kurkumu te iscijedite limun. Pomiješajre sve sastojke i dodajre 4 čaše vode. Napitak držire u frižideru.

Konzumacija: Četiri čaše napitka su za dva dana. Prvi dan popijte jednu i po čašu ujutro, a pola čaše napitka navečer.

Idući dan ponovite isto od preostale količine napitka. Ovaj napitak konzumirajte od 2 do 3 sedmice zatim napravite pauzu od 3 do 4 mjeseca.

2. Aloe vera

Osim moćnog anti-age djelovanja, aloe vera dragocjen je saveznik za očuvanje ravnoteže u organizmu, a može se uzimati i poput soka.

Sprječavanje bora. Svaka žena se kad-tad susretne s neželjenim borama. Osim što njeguje kožu, aloe vera je i zateže i održava elastičnom. Aloe vera također sadrži vitamine C i E, koji održavaju kožu hidratiziranom.

Prirodni lijek za akne. Aloe vera ima antimikrobna i antibakterijska svojstva koja eliminiraju bakterije i smanjuju upalu kože.

Pruža hidrataciju. Hidratizirana koža je elastična i glatka koža. Zato, ako želite da vaše lice izgleda sjajno, primjenjujte aloe vera gel.

Prirodni proizvod nakon brijanja. Aloe vera ima i protuupalna svojstva koja ublažavaju iritaciju kože nakon brijanja. Također, ubija bakterije koje mogu izazvati infekciju kože.

Posvjetljuje strije. Strije se ne otklanjaju lako, ali masiranje kože aloe vera gelom može posvijetliti strije u velikoj mjeri.

Sprječava nastanak bora. Svaka žena se kad-tad susretne s neželjenim borama. Osim što njeguje kožu, aloe vera je i zateže i održava elastičnom. Aloe vera također sadrži vitamine C i E, koji održavaju kožu hidratiziranom.

PROČITAJTE  Napitak koji daje nevjerovatnu energiju za par minuta

3. Med

Prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Također sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Ujedno uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta. U kombinaciji s kurkumom, med je izuzetno moćan prirodni antibiotik.

Stoga donosimo recept za ‘zlatni med’ koji možete konzumirati na kašiku ili umiješati u čaj ili mlijeko.

Zlatni med

U staklenoj posudi umiješajte kašiku kurkume u prahu sa 100 g prirodnog meda. Svakako koristite drvenu kašiku jer med loše reagira na metalnu. Ovaj prirodni antibiotik koji se zbog svog sastava često naziva zlatni med može koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje određenih simptoma iste. Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristite na sljedeći način: prvi dan – pola čajne kašike svakih sat vremena drugi dan – pola čajne kašike svakih dva sata vremena treći dan – pola čajne kašike od tri do četiri puta na dan