Trendi sobna biljka koju sada svi žele da imaju u kući

Često je preporučuju i dizajneri za prostor i uređenje doma.

Iako bi ime ove biljke moglo zvučati čudno, “Monstera Deliciosa – biljka švajcarski sir”, mnogima je već poznata ova rupičasta raskošna tropska sobna biljka bogatih listova, koja je trenutno najpopularnija za uređenje životnog ili radnog prostora.

Ovu biljku često preporučuju dizajneri za prostor i uređenje doma, a nerijetko je kao inspirativni detalj korištena u dizajnu za tapete, fotografije, platna… Međutim, ove godine je ova biljka najpopularnija trendi sobna biljka koju svako želi da ima u svom domu ili na poslu.

Ako planiraš da obogatiš svoj životni ili radni prostor ovom divnom zelenom sobnom biljkom, moraš joj obezbjediti jaku ili indirektnu svjetlost u svom domu, ali da ne bude na suncu jer će joj požutjeti listovi. Zalivati je moraš jednom sedmično, zemlja ne smije biti previše vlažna, nego sačekaj da se prosuši, pa tek onda je zalivaj. U suprotnom može da istruli korjenje od previše vlage i prečestog zalivanja, piše ultra.ba.

//www.instagram.com/embed.js

Inače, naučnici su nagađali o razlozima za rupe u lišću, ove neobične sobne biljke. Jedna teorija je da su te rupe u listovima zbog sposobnosti hvatanja sunčeve svjetlosti na dnu prašume. Druga teorija je da omogućava tropskim pljuskovima da prođu kroz lišće, čime sprječavaju štetu na biljci.

U svakom slučaju, kada jednom ljudi nabave ovu neobično lijepu biljku, zaljube se u nju.

Zato ako bi da obogatiš svoj prostor, razmisli da nabaviš ovu biljku.

PROČITAJTE  Ako ste na dijeti, pazite koliko jedete ovog voća i povrća