Trebamo li se zabrinuti kada sluz iz nosa promijeni gustoću i boju?

Iscjedak iz nosa prirodna je pojava, a posebno se pojačava te mijenja gustoću i boju uslijed raznih virusnih i bakterijskih infekcija. No on nije i jedini simptom bolesti.

Iscjedak iz nosa, odnosno sluz koju nazivamo mukus ne zvuči lijepo, no on je prirodna pojava, ono što svi imamo te ga ne možemo izbjeći. Naprotiv, on igra i važnu ulogu u organizmu koja bi se mogla usporediti s uljem za podmazivanje kod mašina, a naše je tijelo također svojevrstan živi mehanizam. Također, nije svaki iscjedak isti – njegova konzistencija i boja šalju nam važne poruke o zdravlju.

Uloga u organizmu

Tkivo koje proizvodi mukus nalazi se ne samo u ustima i nosu, već i u sinusima, grlu, plućima te probavnom sistemu. On oblaže površine na tim područjima, čuva vlagu tkiva te ga na taj način štiti od isušivanja, a time i od neželjenih oštećenja. S druge strane, zahvaljujući svojoj gustoći i ljepljivosti, mukus „hvata“ mikroorganizme poput bakterija i neželjenh čestica kao što je prašina te onemogućava njihov daljnji prodor u organizam, a naše ih tijelo potom šmrcanjem, iskašljavanjem i stolicom izbacuje.

I tu ne staje priča – naime, sluz sadrži i antitijela koja pomažu tijelu da prepozna napadače poput bakterija i virusa, enime koji ih uništavaju, proteine te različite stanice.

Čak i kad ste zdravi, vaše tijelo proizvodi čak oko jedne do jedne i pol litre mukusa dnevno, kažu stručnjaci. Možda vam se taj podatak uz suhi nos čini nemoguć, no tu sluz ne možete vidjeti jer se većinom slijeva niz grlo te odlazi u probavni sustav.

Žut, zelenkast, crvenkast…

Mukus nam postaje  primjetan najčešće kad uslijed raznih zdravstvenih tegoba promijeni konzistenciju ili kad nastane pojačana proizvodnja zbog jake prehlade, alergije ili pak doticaja s vrlo nadražujućom tvari, na primjer, s pretjerano ljutom namirnicom. Ono što mnoge zabrinjava jest kad sluz iz nosa vidljivo, osim gustoće, promijeni i boju, pa više nije vodenasta i prozirna već žuta, zelenkasta, crvenkasta ili smećkasta.

PROČITAJTE  Istraživanje: Strah od covida pokrenuo mase pušača na odvikavanje od nikotina

Što nam te boje govore o zdravlju? Odgovor je, među ostalima, ponudio i Neil L. Kao liječnik s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Južna Karolina. Dakle, kad ste prihlađeni, vaš imuni sistem šalje neutrofilne granulocite (vrsta leukocita, bijelih krvnih stanica) u borbu protiv virusa . Ove stanice sadrže enzime zelenkaste boje, pa kad ih je brojčano puno mogu dovesti do toga da i sluz promijeni boju, pa postaje žućkasto zelena.

Međutim, unatoč standardnom mišljenju da gusti žuti ili zeleni mukus jasno ukazuje na bakterijsku ili neku drugu težu infekciju, to nije posve tačno jer mukus može biti savršeno proizran, a da se istovremeno boluje od teške infekcije uha ili sinusa, objasnio je otorinolaringolog Michael M. Johns III sa Sveučilišta Emory. Dakle, žuta ili zelena boja ne moraju vas odmah zabrinuti ako nema drugih težih simptoma  poput, primjerice, začepljenosti nosa, temperature, pritiska na području lica, posebice sinusa i slično.

Mukus koji je pak crvenkaste ili smećkaste boje ukazuje na tragove krvi što je često ako je sluznica nosa suha ili oštećena zbog pretjeranog brisanja, puhanja ili „kopanja“ nosa. Dakle, ta krv najčešće dolazi s područja unutar nosnica gdje se nalazi većina krvnih žila nosa. Tragovi krvi u sluzi ne moraju vas zabrinjavati, no ako se krvarenje pojača, javite se svom doktoru.