Tinejdžeri u teretani – da ili ne?

Ako rekreativno vježbate, obavezno slušajte tijelo. Vježbe radite tako da se nakon njih osjećate lagano, prijatno umorno, bez hladnog znojenja, bolova u bilo kojem dijelu tijela ili drhtanja. U početku svaku aktivnost radite postepeno, bez obzira na to da li šetate, vozite bicikl ili plivate.

Ovo se posebno odnosi na mlade i njihov odlazak u teretanu. Ne preporučuje im se dizanje tereta sve dok organizam ne bude potpuno razvijen, odnosno ne prije 18,, pa čak i 21. godine. U tinejdžerskom dobu mišići leđa još nisu dovoljno jaki da kompenziraju naprezanje prilikom dizanja tereta.

Vježbanje je izuzetno važno u savremenim uslovima, jer se većina ljudi vrlo malo kreće. A bez fizičke aktivnosti sve strukture u organizmu slabe – zglobovi i mišići, organi i tkiva. Da sebe ne bi biste doveli u zdravstveno kompliciranu situaciju nije neophodan odlazak u teretanu i bavljenje teškim fizičkim vježbama. Umjerena fizička aktivnost sasvim je dovoljna za funkcioniranje organizma na valjan način, ističu stručnjaci.

PROČITAJTE  Ako imate 40 i više godina: Vježbama spriječite povrede zglobova