Tegobe sa sinusima? Isprobajte ovu kinesku metodu

Tegobe sa sinusima žena sinusi drži ruku na nosu

Ako vas zabole sinusi, probajte tehniku od 6 minuta koja smanjuje bol i tegobe – pritisnite dvije tačke na licu, isprobajte akupresuru. Problemi sa sinusima mogu biti izuzetno bolni i praćeni neprijatnim simptomima i osjećajima, posebno kada su povezani sa alergijom. Kako biste ublažili bol, možete isprobati akupresuru, drevnu kinesku metodu koja je stara oko 2.000 godina. Akupresura se zasniva na pritisku određenih tačaka na tijelu ili licu. U ovom slučaju pomaže u ublažavanju simptoma alergija kao što su bol u sinusima, pritisak, kongestija, povraćanje i jake glavobolje. Akupresura se za tegobe sa sinusima može primjenjivati uz lijekove koje su vam prepisane od strane ljekara.

Praksa akupresure se zasniva na tome da dodirom određenih tačaka podstiče se cirkulacija pozitivne Ki energije koja teče kroz 14 meridijana u tijelu. Donosimo vam metodu akupresure od 6 minuta koja može pomoći da se riješite tegoba uzrokovanim začepljenim sinusima. Kako izvesti tehniku akupresure za bol u sinusima od 6 minuta?

Postoje dva mjesta na licu gdje možete da primijenite nježan, ali čvrst pritisak. Prvi korak uključuje korištenje kažiprsta obje ruke sa kojima treba da pritisnete početak nosa, prostor između obrva. Nakon toga pritisnite početak svake obrve, tako da se oslobodite pritiska na čelu. Držite obje tačke po tri minuta, za brze rezultate.

Gdje se nalaze sinusi

U vašoj glavi postoje četiri para sinusnih šupljina, povezanih uskim prolazima. Sinusi proizvode tanku sluz koja se odliva iz nosa. Pomaže u održavanju nosnog prolaza čistim i sprečava bakterije. Međutim, zbog alergija i infekcija, prolazi se blokiraju što uzrokuje začepljenje sinusa. Pored akuprsure, kod bolova uzrokovanim začepljenjem sinusa, mogu pomoći sljedeći prirodni lijekovi:

Inhaliranje nad parom – Suh zrak i sinusi povećavaju pritisak i izazivaju glavobolje i migrene. Inhaliranje nad parom dodaje potreban zrak i podstiče odčepljenje sinusa. Zagrijte vodu do ključanja, a zatim stavite peškir na glavu, pa polako primičite glavu ka posudi sa vodom, ali držite udaljenost od 15 centimentara kako se ne biste opekli. Ne forsirajte se, već budite izloženi pari koliko vam prija. U vodu možete ubaciti i biljke poput bosiljka, majčine dušice ili morsku so.

PROČITAJTE  Izgleda da su nas pogrešno učili puhati nos. Pogledajte u čemu griješimo

Ispiranje fiziološkim rastvorom – Još jedan uobičajeni tretman za sinusni pritisak i začešljenje je ispiranje fiziološkim rastvorom.

Kvalitet sna – Dobar san pomaže tijelu da se izliječi. Prema zdravstvenim stručnjacima, kada ste odmorni, vaše tijelo može proizvesti više bijelih krvnih zrnaca neophodnih za napad na viruse i druge bakterije.

Hidratacija – Neophodno je da konzumirate dovoljno vode i hidrirate se.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime