Tajna izgleda Julie Roberts: Režim ishrane za savršenu liniju

Julia Roberts je sinonim za “Zgodnu ženu”, godinama je proglašavana najljepšom ženom svijeta, a otkriva da sa 53. godine mladolikost i zdravu liniju održava uz pomoć GI dijete.

Stranica Diet weight lose, na kome se nalaze dijete poznatih, piše kako Julia Roberts sjajan izgled duguje GI dijeti, koja joj osigurava “vječnu mladost”, ali sve koji žele da je isprobaju savjetuje da se prvo konsultuju s ljekarom ili nutricionistom.

Ipak, GI dijeta nije naročito restriktivna, a posebno se preporučuje onima koji ne mogu da ne pojedu “nešto slatko”.

GI se odnosi na glikemijski indeks namirnica, koji je uveden da bi se razvrstali dobri i loši šećeri. Glikemijski indeks je mjera koliko brzo i u kojoj mjeri određena hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi – kreće od 0 do 100, pri čemu hrana sa visokim GI (preko 70 na skali) brzo dovodi do rasta nivoa šećera u krvi.

U ovom planu ishrane nema velike grupe namirnica koje su zabranjene i ne morate da računate koliko ste unijeli kalorija, bitno je da vam se ishrana sastoji od pravih vrsta voća, povrća i integralnih žitarica – u tome se držite liste namirnica sa niskim, odnosno izbjegavate one s visokim GI.

Ukratko, jede se gotovo svo voće i povrće, osim lubenice i ananasa, kao i mliječni proizvodi, jaja, riba i školjke, teletina i junetina. Izbjegava se bijeli hljeb, bijela riža, krompir, bijelo brašno i bijeli šećer, ali su zato dozvoljeni hljeb i makarone od cijelog zrna, smeđa riža, ovsene pahuljice…

Čak je dozvoljeno uzimati umjerene količine alkohola, kao naprimjer čašu vina s vremena na vreme, a mada je šećer zabranjen, možete se zasladiti sladoledom bez šećera.

Na internetu ćete lako naći tablice namirnica sa njihovim GI kojih se treba držati, a sajt Dijeta recepti daje 10 osnovnih principa nisko glikemijske ishrane:

PROČITAJTE  Gojaznost kod djece: Šta se dešava kada mališan ne jede šećer devet dana

1. Jedite puno povrća i voća kao što su jabuke, kruške, breskve i bobice. Čak i tropsko voće kao što su banane, mango i papaje imaju niži glikemijski indeks nego tipični deserti.

2. Jedite žitarice u najmanje obrađenom stanju kao što je hljeb od cijelog zrna, dmeđa riža, ječam, proso i pšenične mekinje, ovas itd.

3. Ograničite bijeli krompir i proizvode od rafinisanih žitarica, kao što su bijeli hljeb i bijela tjestenina.

4. Ograničite slatkiše – uključujući visokokaloričnu hranu sa niskim glikemijskim indeksom, kao što je sladoled. Smanjite voćni sok na pola čaše dnevno. Potpuno uklonite pića sa šećerom.