Svi smo je jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan obrok brojnih porodica na ovim područjima.

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: ”Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš…”

Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja, može od “sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska poslastica.

Osim zbog okusa i jednostavnosti pripreme u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se i trebala naći na meniju mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za djecu.

PROČITAJTE  Stručnjaci upozoravaju na prekomjernu upotrebu vitamina D