Svi misle da je korov, a radi se o najljekovitijoj na našim prostorima

0
303

Naći ćete je maltene svuda – pored ugaženih puteva, ispod strehe, a posebno na vlažnim mjestima i svuda gdje se sliva voda. Iako izgleda neugledno, smatra se jednom od najljekovitijih biljki na našem području, a u pitanju je ženska bokvica.

Istraživanja pokazuju da čajevi i tinkture sa ovom biljkom imaju protivupalno djelovanje, pomažu u zaustavljanju spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja, a u narodnoj medicini koristi se u čajevima protiv zatvora, upalnih bolesti crijeva i kod čira na želucu. Preporučuje se i oboljelima od celijakije, a obnavlja i sluzokožu crijeva.

Sve to, i mnogo više, može ženska bokvica koja se smatra jednom od najljekovitijih biljaka. U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma bokvica ili velika bokvica. Listovi su joj veliki i u obliku rozete. Pri liječenju najviše se koriste listovi ove bokvice, koji se beru još dok list cvjeta. Suše se na hladnom mjestu u tankim slojevima.

Listovi ženske bokvice

Ženska bokvica liječi rane i čireve i sprečava upale. Korisna je i u liječenju kašlja, a pomaže i kod bolesti mokraćne bešike i čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Prilikom nekog ujeda ili ogrebotine, narodni ljekari savjetuju da se na mesto ujeda utrlja list bokvice tako da koža blago pozeleni.

Kako spremiti bokvicu?

Sok od bokvice

Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi i pomiješa 200 grama lista bokvice, i po 100 grama koprive (Urtica dionica), maslačka (Taraxacum officinale) i stolisnika (Achillea millefolium).

Izgnječen sadržaj istisne se kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha, a pjena koja se skuplja na površini se skida. Dobijenom soku dodaju se dvije velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne. Kada se ohladi sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario u svaku bocu doda se čašica rakije. Prije upotrebe pomiješa se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.

Eliksir od bokvice

Osobama koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu preporučuje se eliksir od bokvice.

Za pripremu eliksira na mašini za meso ili u multipraktiku treba samljeti 0,5 kg svježih i dobro opranih listova bokvice. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscurio pomiješati sa 1 kg meda i 50 gr usitnjene smole propolisa. Sadržaj dobro promješati i ostaviti da stoji tri dana, obavezno miješajući povremeno drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana eliksir treba da se uzima tri puta na dan, po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbegla oksidacija), desetak minuta prije obroka.

Ovaj eliksir preporučuje se i osobama koje pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima koji žele da očiste disajne puteve.

Pored eliksira, svakodnevno treba piti ujutru i uveče po šolju čaja. Čaj treba da sadrži 100 grama kantariona (Hypericum perforatum) i po 50 grama iđirota (Acorus clamus) i slatkog korjena (Glychirrhyza glabra).

Biljke treba pomiješati, a zatim uzeti dvije kašičice i preliti sa 250 mililitara vrele vode. Ostaviti da odstoji pola sata, a zatim procijediti i piti u malim gutljajima, ujutro prije jela i uveče prije spavanja. Dok se uzima ovaj lijek treba izbjegavati alkohol, prevrele sireve, čokoladu, izlaganje suncu ili odlazak u solarijum.