Sve tajne ženskog vrhunca: Muškarci pojma nemaju

Čini se da muškarci nemaju pojma kada i koliko često njihove partnerice dožive vrhunac. Istraživanje o orgazmima tek vjenčanih parova je pokazalo da orgazam redovno doživljava čak 87 posto muškaraca, što je sasvim očekivano, i 49 posto žena.

Zanimljivo je da je čak 43 posto muškaraca pogrešno shvatilo koliko su često njihove žene doživjele orgazam. Isto istraživanje pod nazivom “Jednakost orgazma: naučni rezultati i društvene posljedice” iz januara ove godine pokazalo je da manje od 20 posto žena može da doživi orgazam samo uz vaginalnu stimulaciju.

Jedan od zaključaka tog istraživanja, je da je seksualno zadovoljstvo žena povezano s učestalošću orgazma koje su doživjele. Ali, zanimljivo je uočiti da i seksualno zadovoljstvo muškaraca također zavisi od učestalosti orgazma kod žena. Stručnjaci zbog toga parovima savjetuju, treba posebnu pažnju obratiti na ženske orgazme jer oni donose veće seksualno zadovoljstvo za obje strane.

Istraživala se i motivacija za lažne orgazme među mladim i odraslim ženama. Takozvana teorija samo-percepcije sugerira da žene znaju da glume orgazme kako bi pokrenule svoje unutrašnje stanje zadovoljstva, te da tako povećavaju vjerovatnost stvarnog orgazma.

Ali, postoje, naravno, i drugi razlozi za glumu. Žene lažiraju orgazme iz zabrinutosti da ne povrijede osjećaje partnera, jer izbjegavaju negativne emocije, pokušavaju da povećaju vlastito zadovoljstvo, žele da prekinu seks, izbjegavaju osjećaj nesigurnosti ili suočavanje s pomislima da nešto s njima nije uredu.

Prema tom istraživanju otprilike 25 posto žena uvijek doživi orgazam za vrijeme odnosa, dok 30 posto izjavljuje da ga nikada nisu doživjele. Kada je riječ o glavnim preprekama ženskom orgazmu, kvalitativno istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za reproduktivnu biomedicinu sugeriše da su najčešći fizički problemi dosada od strane muškarca ili žene, infekcija materice ili pak nedovoljno ovlaživanje.

PROČITAJTE  Kažu da za ljubav nisu važne godine. Nauka se ne slaže s tim

Najčešće psihološke prepreke uključuju nedostatak seksualnog znanja, stid i nedostatak koncentracije na sam čin seksa zbog opterećenja kućnim ili poslovnim problemima i obavezama oko djece. Seksualni život uzurpiraju i žurba i prepirke, dok su kao najčešće kontekstualne prepreke navedeni neredovno radno vrijeme, nedostatak sna, nedostatak privatnosti i nemogućnost odvajanja dječije spavaće sobe od roditelja, kao i nedostatak mira u kući.

Međunarodni časopis za napredne studije seksologije u junu ove godine objavljuje i istraživanje o anorgazmiji. Taj poremećaj u primarnom smislu označava nemogućnost doživljavanja orgazma, dok se sekundarna anorgazmija karakteriše kao unutrašnje stanje nezadovoljstva, odbojnosti i tjeskobe prema svom tijelu, pa čak i prema bliskosti sa svojim partnerom.

Neki uzroci anorgazmije mogu uključivati etničku vjersku prirodu, stid oko same ideje seksa, seksualne traume, povredu karličnog dna ili korištenje antidepresiva.

Zaključak? Orgazmi su važni. To dokazuje i nauka.