Sve što trebate znati o HPV-u: Virus, koji može izazvati rak, lako se otkriva i liječi u početnoj fazi

Humani papiloma virus (ili skraćeno HPV) virus je kojim se većina spolno aktivnih osoba zarazi tokom života. HPV može izazvati zloćudne promjene i uzrokovati rak grlića maternice. Prije nego što počnete paničariti, znajte da HPV ima jako puno podvrsta i tek manji broj njih može izazvati potencijalno opasne promjene. Svejedno, jako je važno da prepoznate rizike i reagirate na vrijeme jer većinu komplikacija možete spriječiti

Posljednjih godina vrlo se često (napokon), osim u stručnim krugovima, i u medijima potežu teme vezane uz prevenciju raka grlića maternice i sve se češće održavaju preventivne i edukativne aktivnosti vezane uz ovu temu.

Postoji više od 100 HPV tipova, od kojih 30-ak uzrokuje infekcije genitalnih organa. HPV dovodi do premalignih promjena grlića maternice (CIN), raka grlića maternice i anogenitalnih bradavica ili kondiloma. Osim toga, poznato je da uzrokuje rak usne šupljine i grla, rak stidnice, rodnice, penisa, anusa te još neke zloćudne bolesti. Premaligne promjene uzrokovane su brojnim tipovima HPV-a uključujući tzv. visokorizične i niskorizične, a rak vrata maternice uzrokovan je visokorizičnim tipovima HPV-a (najčešće su to tipovi 16 i 18).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a), svakog dana u svijetu dođe do više od miliona novih zaraza izlječivim spolno prenosivim infekcijama među osobama u dobi od 15-49 godina. Više od 290 miliona žena ima HPV.

Kako se HPV prenosi?

HPV se prenosi spolnim kontaktom sa zaraženom sobom (uglavnom oralnim, vaginalnim i analnim kontaktom, ali ostalim intimnim kontaktima). Već i jedan rizičan odnos može biti dovoljan za prijenos češćih i lakše prenosivih SPB među kojima HPV prednjači. HPV je zarazan čak i kad osoba koja ga nosi nema simptome. Bilo ko ko je spolno aktivan može se zaraziti HPV-om.

PROČITAJTE  Biljke koje smanjuju prekomjerno znojenje

Koji su simptomi HPV-a?

Najčešći je simptom SPB pa tako i HPV-a da simptoma nema. Kad su simptomi vidljivi, radi se obično o vanjskim bradavicama ili kondilomima koje su vidljive golim okom. Simptomi mogu biti osobito oskudni kod muškaraca.

Kako se liječi HPV?

Većina je infekcija HPV-om, uključujući i visokorizične, samoizlječiva, ali ne postoji lijek protiv HPV-a. Liječenje je simptomatsko (npr. uklanjanje bradavica).

Rak grlića maternice

Rak grlića maternice javlja se kad se ćelije grlića maternice promijene i nekontrolirano rastu. Stadiji koji prethode raku grlića maternice lako su dostupni i vidljivi jednostavnim pregledom i testom (PAPA test) te se mogu uspješno izliječiti.

Zbog dugog perioda između predstadija i razvoja same bolesti, PAPA testom možete otkriti bolest u ranijem stadiju i uspješnije se liječiti prije nego li se razvije rak.

PAPA test

PAPA testom traže se promjene ćelija prije nego što se razviju u rak pa Vam tako nalazi mogu otkriti npr. CIN1, CIN 2, CIN 3… HPV testom traži se prisutnost samog virusa tj. HPV-a visokog rizika za koje se zna da uzrokuju oko 99% svih slučajeva raka vrata maternice.

PAPA test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih ćelija rodnice, grlića maternice i kanala vrata maternice i preporučuje se svim djevojkama i ženama otkad postanu spolno aktivne. Uzimanje PAPA testa obavlja se u ginekološkoj ordinaciji, najbolje sredinom menstruacijskog ciklusa.

Normalan nalaz Papa testa pokazuje da nisu pronađene promijenjene ćelija grlića maternice. Ako nalaz ukazuje na to da su pronađene promijenjene ćelije, bit ćete upućeni na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje PAPA testa, HPV test i kolposkopiju.

Kako se još možete zaštititi od HPV-a?

PROČITAJTE  Jeftino voće je najbolji lijek za visok holesterol: Reguliše čak i krvni pritisak

Najbolje Vas od HPV-a može zaštititi upotreba kondoma pri svakom spolnom odnosu. Iako je kondom vrlo dobro sredstvo za zaštitu, od infekcije HPV-om ne štiti u potpunosti, jer se HPV može nalaziti i na područjima kože (prepone, međica…) koja kondom ne prekriva.