Sve što ste radili zaboravite: Ekspertica tvrdi da se ovako odjeća suši čak triput brže

Uprkos jasnim uputama proizvođača za korištenje deterdženta, veš iz mašine ipak ne izađe mirisan i potpuno čist. Evo zašto!

Kada je riječ o pranju odjeće, mnogi od nas jednostavno slijede upute na kutijama deterdženta – ali ispostavilo se da to nije uvijek najbolje. Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da uprkos jasnim uputama proizvođača i uputstvima za korištenje deterdženta, veš iz mašine ipak ne izađe mirisan i potpuno čist. Zašto?

Odgovore je dala Shannon Lush, ekspertica u kućanskim poslovima kojoj se njeni sunarodnjaci Australci redovno obraćaju za savjete. Iskusna Shannon tvrdi kako popularno vjerovanje da više deterdženta znači čišću odjeću nikako ne vrijedi. Budući da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odjeća, naprotiv, izgledati prljavije.

Lush savjetuje da se u vezi s količinom deterdženta u pranju vodite za onom – manje je više. U mašinu za veš koja se puni kroz ladicu s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praška ili tekućine. One koje se pune odozgo zahtijevaju četvrtinu iste količine. Dodala je da ljudi često od opranih peškira dobivaju osip i iritaciju na koži. Razlog je višak sapuna koji se zalijepi za tkaninu i sušenjem se zagrijava. Zato peškiri iz sušilice izlaze meki i lijepi, no već dan poslije poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

Top savjeti za pranje veša

1. U svako pranje dodajte dvije kašike sode bikarbone i dvije kašike bijelog octa

2. Preskočite omekšivač za tkaninu – može dodati ulje u pranje

3. Upotrijebite manje deterdženta nego što stoji na kutiji

Može li ocat pomoći odjeći da se brže osuši?

Za najbolje rezultate u svako pranje treba dodati dvije kašike sode bikarbone i dvije kašike bijelog octa. Ako ste ljubitelji omekšivača jer daje vešu lijep miris, Lush u to ne vjeruje i kaže kako jednostavno ne djeluje. “Osnova je omekšivača ulje koje se lijepi za odjeću u pranju. Radije stavite ocat u pretinac za omekšivač. Vjerujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, poručila je guruica.

PROČITAJTE  Uz ovaj trik nema više pogužvane posteljine

Shannon tvrdi da će se tako mokra odjeća osušiti triput brže.