Sve o uljima: Za šta je dobro maslinovo, a za šta ulje avokada?

Svi znamo razliku između zdravih i nezdravih masti i da dodavanjem masti u ishranu, hrana dobija veću nutritivnu vrijednost.

Ali, postoje nijanse u količini zasnovane na hemijskom sastavu ulja koje mogu odrediti ključne zdravstvene prednosti i rizike upotrebe različitih ulja u našoj ishrani. Dva najzdravija ulja su ulje avokada i maslinovo – oba hladno cijeđena dobijena od cijelog ploda.

Ali da li jedno nadmašuje drugo?

Sve o uljima

Neka od najnezdravijih ulja su biljna ulja, kaže Kerol Li, sertifikovani zdravstveni savjetnik i osnivač i izvršni direktor “Provenance Meal” za “Byrdie”. Posebno SU štetna industrijska biljna ulja poput repice, soje, kukuruza i suncokreta, koja su sveprisutna u prerađenim grickalicama i prelivima za salatu. S druge strane, Masti i ulja iz cijele hrane i drugih visokokvalitetnih izvora mogu da stabilizuju naš metabolizam, održavaju nivo hormona ujednačenim, neguju našu kožu, kosu i nokte i održavaju dobro funkcionisanje tijela.

Takođe, treba da budete oprezni sa bilo kojim uljem koje je rafinisano (marketinški žargon za prerađeno), koje kvari sastav ulja i dodaje nezdrave nusproizvode vašoj hrani. Važno je korišćenja kvalitetnih, nerafinisanih ulja. Izbjegavajte rafinisana ulja avokada i rafinisano maslinovo ulje, jer se obrađuju uz pomoć visoke toplote i hemikalija.

Šta je ulje avokada?

Napravljeno od ploda avokada, ovo ulje je hladno cijeđeno. Avokado se bere, uklanjaju se koštice i kožica, a zatim se zajedno gnječe. Ulje avokada je, prema Li, bogato oleinskom kiselinom i antioksidantima. Odlično je za zdravlje mozga i kože i antiinflamatorno je. Iako je dostupno manje istraživanja o zdravstvenim prednostima ulja avokada, njegov sastav oleinske kiseline i fitohemikalija ukazuje da ulje avokada može pomoći u podršci kardiovaskularnom zdravlju. Ona ukazuje na nedavnu studiju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), koja pokazuje da ulje avokada može pomoći u sprečavanju raka i kardiovaskularnih bolesti kod miševa.

PROČITAJTE  Zašto ne treba piti vodu prije spavanja?

Kada birate ulje avokada, odlučite se za organsku sortu i uverite se da je nerafinisano i hladno ceđeno. Pored toga uvjerite da je ulje avokada zelene boje, jer žuta boja ukazuje da je ulje rafinisano.

Šta je maslinovo ulje?

Maslinovo ulje se dobija od maslina hladnim cijeđenjem. Masline se beru i gnječe. Ulje se zatim odvaja, pa visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje prolazi kroz proces hladnog cijeđenja. Oduvijek smo znali za njegove zdravstvene prednosti. Ali šta ga čini tako sjajnim?

Maslinovo ulje se uglavnom sastoji od oleinske kiseline, mononezasićene masti koja je povezana sa prevencijom raka i kardiovaskularnih bolesti i snažno je antiinflamatorno. Maslinovo ulje takođe sadrži biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli za koja se pokazalo da imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Istraživanja takođe pokazuju da mogu imati terapeutske prednosti koje podržavaju zdravlje imuniteta, srca i mozga i mogu usporiti rast nekih kancera.

Visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje bi trebalo da bude osnovna namirnica u svačijoj ishrani. To je odlična opcija koja sadrži mnogo zdravih mononezasićenih masti, djeluje protivupalno i može pomoći u smanjenju lošeg holesterola. Koristi se vijekovima oko Mediterana i postalo je poznato po svojim potencijalnim svojstvima koja produžavaju život.

Kako Li ističe, neka maslinova ulja su korisnija za vaše zdravlje od drugih, a plaćanje visoke cijene za visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje je vrijedno toga za one koji žele da izvuku gomile koristi od uključivanja ulja u svoju ishranu. Ekstra djevičansko ulje oznaka je koja označava da je ulje nerafinisano. Maslinovo ulje sa visokim sadržajem fenola može biti skupo, ali pruža nevjerovatne antioksidativne moći.

Ključne razlike

Jedna ključna razlika između avokada i maslinovog ulja je ukus, što čini njihovu upotrebu uglavnom subjektivnom i zavisi od ličnih preferencija. Druga ključna razlika je tačka dimljenja. Svako ulje za kuvanje ili mast u tom slučaju ima tačku dimljenja. Tačka dimljenja je temperatura na kojoj ulje počinje da se dimi u tiganju. Kada se mast zagrie iznad tačke dimljenja, ona počinje da se razgrađuje i može osloboditi slobodne radikale u hranu. Tačka dima se odnosi na koncept da se ulja kada se zagreju razgrađuju i izazivaju potencijalno opasne nusproizvode.

PROČITAJTE  Imate običaj da jedete dok stojite ili hodate? Gastroenterolog objašnjava zbog čega to nikako nije dobro

Ulja sa nižim tačkama dima, stoga, počinju brže da razgrađuju svoje masne komponente, što može ostaviti hranu sa zagorjelim ukusom. Zbog toga, kada kuvate na visokoj temperaturi, najbolje je pronaći ulje koje ima višu tačku dima.

Kada koristiti koje ulje

Pošto su i avokado i maslinovo ulje odlični izvori zdravih masti, ne možete pogriješiti ni sa jednim ni sa drugim.

Međutim, postoje neke ključne razlike u tome kada koristiti koje za optimalne zdravstvene koristi. Koje ćete izabrati zavisi od profila ukusa koji tražite i načina kuvanja. Ulje avokada je možda bolje za kuvanje, a ekstra devičansko maslinovo ulje za prelive za salatu, na primjer.

Bez obzira na to koliko su zdrava, ulja treba koristiti umereno zbog njihovog sadržaja masti – možete pretjerati i sa zdravim mastima.