Sve je više vrsta mlijeka. Koje je najbolje za vas?

Ponekad se čini kao da se svake sedmice na policama trgovina pojavi barem još jedna nova vrsta mlijeka. Pa kako onda uopće prepoznati koja je od svih tih vrsta najbolja za vas i vašu obitelj?

Prva tačka koju treba istaknuti je ta da mlijeko po definiciji dolazi iz mliječnih žlijezda, što znači da većina novih mlijeka zapravo i nije mlijeko. Umjesto toga, to su verzije ovog napitka koje se dobivaju iz orašastih plodova, mahunarki i voća.

Nutritivno je mlijeko značajan izvor dijetalnih bjelančevina, kalcija, magnezija i fosfora, hranjivih sastojaka koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu kostiju i energije. Iz tog razloga, ako tražite alternativu klasičnom mlijeku, presudno je da vaš odabir sadrži i ove važne hranjive sastojke.

Dakle, ako mliječni proizvodi nisu za vas, ovo je sve što trebate znati o svakoj vrsti mlijeka:

Kravlje mlijeko

Kravlje mlijeko hranjiva je cjelovita namirnica koja nudi 8 grama proteina i blizu 300 miligrama kalcija po čaši od 250 mililitara. Čaša punomasnog mlijeka sadrži približno 10 g masti, od čega je 6 g zasićenih u usporedbi s 4 g masti u mlijeku sa smanjenom masnoćom i manje od 1 g masti u nemasnom ili obranom mlijeku. Suprotno uvriježenom mišljenju, mlijeko s niskim udjelom masti ne sadrži više šećera laktoze koji se prirodno javlja, nego što se nalazi u punomasnom mlijeku. Pokazalo se da organsko mlijeko ima nešto veći udio hranjivih sastojaka od neekološkog mlijeka, dok mlijeko A2 sadrži protein beta-kazein.

Djeci se preporučuje da konzumiraju punomasno mlijeko do pete godine života.

Zobeno mlijeko

Posljednjih godinu dana zobeno mlijeko postaje sve popularnije, a to može zahvaliti činjenici da zvuči nevjerovatno zdravo. Napravljeno od mješavine zobi, vode i zobenih brašna, zobeno mlijeko sadrži mnogo manje bjelančevina nego kravlje mlijeko. Odnosno, sadrži samo 4 g po obroku i malo ili nimalo prirodnog kalcija. Osim toga, nedostaje mu čitav niz hranjivih sastojaka – poput fosfora i magnezija – koji djeluju sinergijski onako kako to rade u kravljem mlijeku.

PROČITAJTE  Uske farmerke mogu da oštete mišiće i živce

Također, ovo mlijeko sadrži znatno više ugljikohidrata nego sva ostala mlijeka, orašasto i sojino mlijeko. Iako je riječ o prirodnim ugljikohidratima, jedna šoljica nezaslađenog zobenog mlijeka može dodati čak 30 g ugljikohidrata (slična količina kao dvije kriške kruha) u vašu omiljenu kafu.

Bademovo mlijeko

Popularno u Paleo i drugim režimima prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, nezaslađeno bademovo mlijeko sadrži malo kalorija po obroku i doslovno nema šećera. Bademovo mlijeko također je dobar izvor ključnog hranjivog sastojka, vitamina E, koji pomaže u regeneraciji stanica u tijelu. Najveći problem s bademovim mlijekom je u tome što je prirodno siromašan proteinima i kalcijem, zato uvijek birajte bademovo mlijeko koje sadrži dodani kalcij i budite oprezni s bademovim mlijekom koje sadrži dodane šećere.

Sojino mlijeko

Najpopularnija alternativa kravljem mlijeku, sojino mlijeko, jedan je od najvećih izvora biljnih bjelančevina s 5-10 g ukupnih bjelančevina na 250 ml porcije. Soja je također siromašnija zasićenim mastima od kravljeg mlijeka, a većina masnoće dolazi od polinezasićenih masti.

Većina sojinih mlijeka obogaćena je dobrim količinama esencijalnih hranjivih sastojaka koji se obično nalaze u kravljem mlijeku, uključujući kalcij. Ipak, imajte na umu – sojinom mlijeku se također mogu dodati šećeri i / ili biljna ulja. Također, postoje neka medicinska stanja u kojima sojino mlijeko može biti nepoželjno pa uvijek prije nego što prijeđete na soju provjerite sa svojim liječnikom je li to pametna ideja.

Kokosovo mlijeko

Izrađeno je od mješavine vode i kokosovog mlijeka, a još uvijek nije toliko prisutno na policama trgovina. Ima relativno visok udio masti, s 10 g masti po porciji, a sadrži i do 10 g šećera po porciji. Osim toga, rijetko sadrži dodani kalcij te ima izuzetno nisu razinu bjelančevina. Zato, nutritivno ima puno boljih biljnih mlijeka koje možete odabrati za svoju obitelj.

PROČITAJTE  Mane i prednosti: Da li je zdrava hrana iz mikrovalne?

Rižino mlijeko

Popularno među alergičarima, rižino mlijeko može biti dobra opcija za osobe s alergijom na orašaste plodove, koje preferiraju vegansku prehranu. Općenito je napravljeno od smeđe riže i vode pa može biti izuzetno siromašno proteinima i kalcijem, a sadrži i znatno više šećera i kalorija od recimo bademovog mlijeka, piše Kidspot.