Sve blagodati odmora: Ljetovanje na moru čini čuda za naše zdravlje

Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo. Grci su bili prvi koji su primetili ljekovito djelovanje mora. Popularna talasoterapija – liječenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primjenjivala još pre 2.500 godina, piše Buka.

Koristila se za pomaganje u liječenju bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode promatrajući njeno djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprječava infekciju i smanjuje bol.

U Francuskoj su još sredinom 19. stoljeća otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi letovanje na moru?

Morska voda sadrži životno važne elemente
More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno deluje na astmu i alergiju
Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svjetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspješno koristi kupke sa morskom solju za ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

Sunčanjem sbadijevamo tijelo vitaminom D
Sunčanje donosi ne samo lep ten, nego nas snadbeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

PROČITAJTE  Kako spriječiti prejedanje tokom praznika?

Boravak na moru oslobađa od stresa
Što još ima tako opuštajuće djelovanje kao sunce, lagani povjetarac i šum talasa? Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Smatra se da stres može da djeluje kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

More je idealno za sportske aktivnosti
Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

Morski vazduh je bogat negativnim jonima
Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji podstiču duboko disanje i pune nas pranom – životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, okeana i mora.

More ublažava artritis i bolove u leđima
Zahvaljujući svom sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Morska voda podstiče čišćenje organizma
Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne materije počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

PROČITAJTE  Pet pravila koja čuvaju zube

More pomaže kod problema s kožom
Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

More podstiče kreativnost i osećanja
More i uopšteno element vode oduvijek su bili povezani sa kreativnošću i osećajima. Boravak blizu vode može da podstakne naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Blagotvorno deluje na zdravlje očiju
Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite, piše Buka.