Svakodnevno ispijanje kafe može smanjiti rizik od bolesti jetre

Novo istraživanje iz Velike Britanije otkrilo je da je ispijanje kafe povezano sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja jetre. Trenutno naučnici rade na ispitivanju mogućnosti uključivanja kafe u terapiju liječenja ovih bolesti.

Istraživanje, objavljeno u časopisu BMC Public Health 22. juna, pokazalo je da osobe koje piju kafu imaju 21 posto smanjen rizik od bolesti jetre i 49 posto niži rizik od smrti od hronične bolesti jetre.

Zdravstvene dobrobiti najizraženije su bile kod ljudi koji su pili mljevenu kafu u odnosu na one koji su pili instant kafu. Ovo istraživanje predstavlja nove dokaze i doprinosi teoriji da kafa koristi zdravlju jetre.

Istraživači su procijenili zdravstvene podatke 495.585 osoba koji su se u prosjeku pratili 10 godina. Od te grupe, 78 posto je konzumiralo mljevenu kafu s kofeinom, instant kafu ili kafu bez kofeina, a 22 posto nije konzumiralo kafu.

Tokom istraživanja bilo je 3.600 slučajeva hroničnih bolesti jetre ili steatoze, nakupina masti u jetri. Također su zabilježena 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma, karcinoma jetre.

Oni koji su pili kafu imali su 21 posto smanjen rizik od razvoja hronične bolesti jetre i 20 posto manji rizik od masne jetre. Učesnici istraživanja koji su pili kafu imali su i 49 posto smanjenog rizika od umiranja od hronične bolesti jetre.

Zdravstvene prednosti bile su najizraženije kod onih koji su pili mljevenu kafu s kofeinom. Iako su instant kafa i kafa bez kofeina povezane sa zdravstvenim blagodatima, mljevena kafa imala je najveće efekte.

Prema istraživačima, mljevena kafa sadrži najvišu razinu kahweola i cafestola – dva sastojka za koja se smatra da štite od bolesti jetre. Zdravstvene koristi umanjile su se sa četiri do pet šoljica kafe dnevno.

PROČITAJTE  Alkalna voda, jednostavna za napraviti, a 'otkiseljuje' organizam

Istraživači kažu da bi se kafa potencijalno mogla koristiti kao pristupačan i dostupan način za smanjenje rizika od razvoja bolesti jetre.

“Iako je također prikazan u prethodnim istraživanjima, čini se da ovaj rad do danas predstavlja najuvjerljivije dokaze da je konzumacija kafe povezana sa smanjenjem smrtnosti zbog jetre u velikoj populaciji,” rekao je dr. Joseph Lim, hepatolog sa Yale Medicine i profesor na Yale School of Medicine.

Prema dr. Tamar Taddei, hepatologu s Yale Medicine i profesoru na Yale School of Medicine, teško je precizno odrediti kako i zašto se kafa može boriti protiv bolesti jetre, navodi Healthline.

“Može imati antiinflamatorna ili antifibrotička svojstva, dva glavna i međusobno povezana puta do bolesti jetre i raka jetre”, rekao je Taddei. U igri mogu biti i drugi faktori koji još uvijek nisu identificirani.

Potrebno je više istraživanja kako bi se istražilo kako kafa, zajedno s načinima na koji je proizvedena, može poboljšati zdravstvene ishode kod ljudi s oboljenjima jetre.