Super trik od 5 sekundi otkriva da li je meso svježe!

Često ne znamo koliko je meso (u frižireru) u trgovini svježe, ali postoje neki trikovi…

Boja, količina krvave vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko dugo meso stoji.

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. A da to vidite, potrebno vam je samo nekoliko sekundi da promotrite zapakovano meso.

“Masnoća mesu daje aromu”, kaže Roesicke i dodaje da bi kvalitetno meso moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvijek kupovati domaće svježe meso, ali to nije uvijek moguće, pa je bolje birati meso koje je iz regiona, jer ono nije dugo putovalo do trgovine. Osim informacija koje su napisane na pakovanju, treba i dobro pogledati samo meso.

Boja mesa zavisi od vrste – teletina treba biti svijetla, ali ne bijela, isto kao i kod peradi. Svježa govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina blijede ružičaste boje.

“Ako vidite nijanse sivog na mesu, bježite”, naglašava Roesicke

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svježine, piše Poslovni Dnevnik. Kad prstom pritisnete meso, ako je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostatće udubljenje. Površina mesa treba biti blistava.

PROČITAJTE  S kupovinom mesa moramo biti oprezni, evo kako sigurno znati je li pokvareno