Suho ili mokro bojenje kose: Frizeri objasnili u čemu je razlika

Boja za kosu se najčešće nanosi na suhu kosu, mada ćete negdje naići i da to rade na mokroj kosi, a frizerski stručnjaci su objasnili u čemu je zapravo razlika i zbog čega izbor bude na mokroj, odnosno suhoj kosi.

Ako bojite kosu kod kuće, zasigurno ste primijetili kako na uputstvima uvijek piše da boju aplicirate na mokru kosu, no u salonu je frizeri uvijek boje dok je kosa suha. Frizerski su stručnjaci za Byrdie pojasnili u čemu je razlika i kako bojiti kosu, ovisno o tome koristi li se trajna ili polu-trajna boja.

Prednosti bojenja mokre kose

 1. Kad je kosa mokra, boja će se ravnomjernije rasporediti. S druge strane, kad je kosa suha, zasigurno ste primijetili da puno pažnje obraćate na to da pravilno nanesete i rasporedite boju, dok s mokrom kosom to ide mnogo jednostavnije.
 2. Mokra kosa ima bolju sposobnost upijanja. Naime, kad je kosa mokra, ima veću poroznost što znači da se kutikule lakše “otvaraju”, a samim time i upijaju boju. U osnovi, postoji mogućnost da boja prodre u temelj dlake malo dublje, nego kad se kosa boji dok je suha.
 3. Posljednje, ali ne i manje važno, kada je riječ o bojenju kose kod kuće, jeste i to što je mnogima lakše kad boju nanose na mokru kosu jer je samim tim i nered u kupatilu – manji!Nedostaci bojenja mokre kose
  1. Iako je boju lakše ravnomjerno rasporediti dok je kosa mokra, problem može biti neravnomjerna primjena. Ako je riječ o drastičnoj promjeni boje kose, dogovorite termin u frizerskom salonu ili isprobajte pažljivo i detaljno nanošenje boje na suhu kosu.
  2. Drugi problem je taj što bi voda mogla potencijalno razrijediti boju. Ako je kosa izuzetno oštećena, kosa je suha i traži vlagu. U takvom slučaju, kosa bi mogla apsorbirati već toliko vode da će ostati jako malo mjesta za boju. To ne znači nužno da bojenje kose neće uspjeti, ali rezultat možda neće biti tako živopisan ili dugovječan kako ste se nadali.
  3. Treći je problem taj što je kosa, kad je mokra, sklona većim oštećenjima. Kutikule “štite” kosu, a kad je kosa vlažna, one se otvore i tako slabe veze koje štite korteks kose. Suhoj kosi prirodna su ulja dodatna pomoć u zaštiti vlasi, ali ni prirodna ulja nisu učinkovita pod pritiskom vode. Izbjegavajte vruću vodu, grubo četkanje i sušenje kose peškirom jer ćete tako pomoći kosi dok je lomljiva.
  Treba napomenuti kako bojenje kose dok je mokra ne funkcionira sa svakom bojom. Trajna boja zahtijeva nanošenje boje na suhu kosu – primjerice, kad želite posvijetliti kosu, odnosno “blajhati je” kosa mora biti suha jer taj proces zahtijeva preciznost. S druge strane, ako prelazite u nešto tamnije nijanse, također bojite kosu dok je suha jer će se tako boja bolje “primiti”.
PROČITAJTE  6 načina pomoću kojih ćete lakše otpetljati kosu i sačuvati je neoštećenom