Studija sa Oxforda konačno pokazala kako prolaze pušači s covidom

Pušači imaju 60 do 80 posto veće šanse da budu primljeni u bolnicu ako se zaraze koronavirusom, a također i češće umiru od covida-19, ukazuju podaci.

Studija sprovedena na Oxfordu u suprotnosti je sa istraživanjem objavljenim na početku pandemije koje sugeriše da bi pušenje moglo pomoći u zaštiti od virusa. To istraživanje je kasnije povučeno nakon što je otkriveno da su neki od autora imali finansijske veze sa duhanskom industrijom.

Druge studije o tome da li je pušenje povezano sa većim rizikom od težeg oblika covida-19 dale su nedosljedne rezultate.

Jedan od problema je što je većina ovih studija bila posmatračke prirode, što otežava utvrđivanje da li je pušenje uzrok povećanog rizika ili je krivo nešto drugo. Naprimjer, važan faktor je i da pušači češće dolaze iz siromašnijih slojeva.

Doktorka Ashley Clift sa Univerziteta u Oxfordu i njene kolege su se oslanjali na zdravstvene kartone ljekara, rezultate testova na koronavirus, podatke o prijemu u bolnicu i potvrde o smrti kako bi identifikovali povezanost pušenja i covida od januara do avgusta 2020. godine.

Koristili su i podatke 421.469 učesnika ranije britanske Biobank studije – za sve njih je također analiziran genetski sastav.

U poređenju sa onima koji nikada nisu pušili, sadašnji pušači imali su 80 posto veće šanse da budu primljeni u bolnicu i znatno veću vjerovatnoću da će umrijeti ako se zaraze.

Dr Clift i njen tim koristili su tehniku nazvanu Mendelska randomizacija, a posebno su uzeli u obzir genetske faktore koji povećavaju vjerovatnoću da će neko biti pušač ili da će mnogo pušiti.

Ta tehnika je ukazala vezu na između pušenja i lošijih ishoda covida-19, otkrivši da je genetska predispozicija za pušenje povezana sa 45 posto većim rizikom od infekcije i 60 posto većim rizikom od prijema u bolnicu.

PROČITAJTE  Istraživanje: Strah od covida pokrenuo mase pušača na odvikavanje od nikotina

Genetska predispozicija za „teško“ pušenje bila je povezana sa dvostruko većim rizikom od infekcije; petostruko većim rizikom od prijema u bolnicu i desetostruko većim rizikom od smrti od virusa, otkrio je tim.

„Naši rezultati snažno ukazuju na to da je pušenje povezano sa rizikom od razvijanja težeg oblika covida, kao što utječe na veći rizik od srčanih oboljenja, različitih vrsta raka i svih onih drugih stanja za koja znamo da je su povezana s pušenjem. Tako da bi sada mogao biti dobar trenutak za ostavljanje cigareta i prestanak pušenja“, rekla je dr Clift, a prenosi Guardian.