Studija dokazala: Ova vrsta kafe može produžiti život

Ako ne možete zamisliti dan bez šoljice kafe, imamo dobru vijest za vas.

Ipak, nije svejedno kakvu kafu pijete. Nova je studija pokazala da nezaslađena kafa ili ona s malo šećera može pomoći da živite duže.

U studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, naučnici s medicinskog sveučilišta u Guangzhouu u Kini pogledali su podatke od preko 171.000 sudionika koji su odgovorili na upitnik o zdravstvenom ponašanju.

Uzimajući u obzir kako nezaslađena kafa i kafa zaslađena šećerom utječu na organizam, istraživanja su pokazala da su nakon sedam godina ispitivanja oni koji su pili nezaslađenu kafu imali 16-20% manje šanse da umru u odnosu na one koji uopšte nisu pili kafu. Te su brojke porasle na 29-31% kada su u pitanju sudionici koji su u kafu redovito dodavali oko jednu kašika šećera.

“Iako su nalazi bili “zanimljivi”, nisu pretjerano iznenađujući, jer postoji mnogo podataka koji podupiru kavu kao zdrav, protuupalni napitak”, rekla je registrirana dijetetičarka Dana Ellis Hunnes s UCLA Medical Centera za Eat this.

“Crna kafa je najzdravija jer sadrži sve zdrave polifenole i antioksidanse kave bez ikakvih upalnih spojeva koji se mogu naći u previše šećera ili kremastih aditiva”, kaže Hunnes.

Što se tiče kafe koja je zaslađena šećerom, Hunnes napominje da ona “u osnovi ima isti učinak, jer je jednas čajna kašikica šećera vrlo malo kad se u obzir uzme cijela shema dobro uravnotežene prehrane i da mala količina šećera neće dovesti do promjena šećera u krvi ili druge velike zdravstvene posljedice koje bi jako zaslađeni napitci mogli imati.

PROČITAJTE  Šta se događa kad je kafa prva stvar koju popijete u danu?