Štrudla od jabuka: Poslastica koja miriše na djetinjstvo

Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim verzijama možete naći od sjevera do juga Evrope je štrudla ili savijača od jabuka. Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije.

Sastojci:

pakiranje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto)

1 kg kiselijih jabuka

10 dag šećera

5 dag maslaca maslac

cimet

malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica

grožđice

sladoled od vanilije

Priprema:

1. Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm.

2. Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje prethodno namočili u rum ili mlijeko. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo izbušite  čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.

3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.

Savjet plus: Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.

PROČITAJTE  Fine mekane lepinje sa krompirom za dobro jutro