Stručnjaci znaju koliko je potrebno da se desi prava ljubav!

Ako mislite da prvi utisak nema baš nikakve veze za prepoznavanje srodne duše i rađanje ljubavi – prevarili ste se!

Tim naučnika tvrdi da su tek četiri sekunde dovoljne kako bismo saznali da li je osoba koju smo upravo upoznali naš potencijalni partner ili neko u koga se baš nikad ne bismo mogli zaljubiti.

Neverbalno ponašanje, govor i ophođenje imaju mnogo veću ulogu u zaljubljivanju nego što se mislili. Upravo su oni odgovorni za privlačnost među partnerima, tako da samo osvajanje zavisi upravo od njih. U tom smislu, iako su bitne riječi i ono što izgovarate, one ipak ostaju u smislu neverbalne komunikacije koja vodi prvu riječ (kad je riječ o zaljubljivanju).

Čitav tim naučnika proučavao je kako funkcioniše ljubav i došao do iznenađujućih podataka odnosno pravila koja vladaju među ljudima, a kojih možda nismo toliko svjesni.

Opšti rezultat istraživanja došao je do podatka da maženje izaziva produkciju supstance pod imenom oksitocin koji je prirodni lijek protiv bolova, a prvenstveno migrene. Ova supstanca ima jak uticaj na organizam, a traje čak četiri sata.

Osim toga, iako na prvi pogled djeluje nebulozno, dokazano je da srce zaista može biti slomljeno nakon burnog prekida. Kad izgubimo ljubav i prekinemo s partnerom javlja se fizički bol koji pogađa oblast mišića srca, što se inače u medicini pojavljuje pod nazivom sindrom slomljenog srca. Kao i očekivano, ovaj se sindrom češće javlja kod žena nego kod muškaraca i često se pogrešno dijagnostifikuje kao srčani udar.

Ako ste se pitali zašto su nam privlačniji muškarci zategnutog stomaka s jasno definisanim mišićima, naučnicii imaju odgovor i na to pitanje. Studije su dokazale da veliki stomak, poznat kao pivski kod muškarca ukazuje na niži nivo testosterona, kao i manju seksualnu želju i plodnost. To je razlog zašto većina žena doživljava veliki stomak neprivlačnim i odbojnim.

PROČITAJTE  Pet misli koje muškarcima prođu kroz glavu kada vide nagu ženu

Takođe je utvrđeno zašto muškarce privlače djevojke sa sličnom građom kakvu ima njihova majka. Riječ je o sindromu koji psiholozi nazivaju “seksualnim utiskom” ili “imprintom”.