Stručnjaci upozoravaju: YouTuberi stvaraju loše navike kod djece

Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Liverpoolu donijelo je podatke o štetnosti sadržaja koje vaše dijete gleda na društvenim ženama.

Instagram, Youtube, Twitter i Facebook postale su glavne platforme preko kojih se stvaraju zvijezde modernog doba – blogeri i vlogeri. Vode specifični život, a veliki dio njihovog feeda zauzima: hrana.

Univerzitet u Liverpoolu je proveo istraživanje usred upozorenja stručnjaka da su linije između reklama za hranu i sadržaja postale pretanke i da su prava udica za djecu, prenosi BBC.

Naučnici su podijelili 176 mališana u tri grupe. 

Jednoj su grupi pokazivali nezdravu hranu koju promoviraju youtube zvijezde, zdravu hranu ili proizvode koji nisu iz prehrambene industrije.

Među poznatim blogerima koji su se prikazivali našla se Zoella, žena koja je izgradila Youtube carstvo, a broji 11 miliona pratitelja i njen partner Alfie Deyes.

Nakon toga djeci su se nudili različiti obroci poput čokolade, jabuka, torti, mrkvi itd. 

Grupa koja je gledala YouTubere konzumirala je čak 26 posto kalorija više

Razlog tome je što djeca imaju povjerenje u svoje društvene idole, a većina ih to olako shvata ili smatra da su roditelji ti koji moraju preuzeti kontrolu. Veliki je problem mutna granica između reklame i sadržaja. Na televiziji, primjerice, blokovi su jasni, a ovako djeca ne mogu razlučiti što im se prodaje.

Kontrola, ipak, najvećim dijelom pada na roditelje koji bi trebali pokušati zaštiti svoju djecu od štetnih utjecaja koje mališani još ne shvataju.

PROČITAJTE  Ekcem ili alergija na hranu, kako prepoznati osip kod bebe?