Stručnjaci savjetovali roditelje kako da razgovaraju s djecom o potrebi nošenja maski

Većina odraslih razumije potrebu nošenja maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i nauka koja stoji iza nekoliko studija koje su dokazale njihovu efikasnost.

Međutim, navođenje djece da shvate važnost nošenja maski tokom pandemije može doći i sa vlastitim nizom jedinstvenih izazova, ovisno o dječijoj dobi.

Stručnjaci zbog toga savjetuju roditeljima da razgovaraju s djecom o potrebi nošenja maski, kako bi im pomogli da čuvaju sebe i druge tokom krize COVID-19.

Doktorica Shauna Gulley, pedijatar i roditelj koji obavlja funkciju glavnog kliničkog službenika u “Centura Health” sa sjedištem u Koloradu, preporučuje da se djeci omogući vrijeme da se naviknu na redovno nošenje maski.

Gulley je također rekla da je važno prilagoditi jezik koji koristite o maskama kako bi se zadovoljile pojedinačne starosne dobi i potrebe.

Za djecu koja imaju od dvije do četiri godine, Gulley kaže da je najvažnije što roditelji mogu učiniti jeste da sami nose maske.

“Svako je dijete drugačije, ali većina će htjeti raditi onako kako rade drugi, posebno oni do kojih je najviše stalo. Ako mama, tata i braća i sestre nose maske, onda će i oni morati da nose masku”, rekla je.

Smatra da za malu i predškolsku djecu nošenje maski treba pretvoriti u zabavnu igru, da maske trebaju biti šarene i povezane sa stvarima koje prepoznaju.

Također je dobro vrijeme, kaže ona, da počnete razgovarati s djecom o tome zašto se moraju nositi maske.

“Roditelji mogu objasniti da svi sada nosimo maske kako bismo zadržali mikrobe za sebe. Možete reći djeci da nošenjem maske štitite svoje prijatelje od stvaranja bilo kakvih klica, a maske koje nose vas štite”, kazala je Gulley.

Djeca koja idu u srednju školu, verovatno će bolje shvatiti šta se dešava u svijetu.

PROČITAJTE  Ima li vaše dijete omiljenu igračku ili dekicu? Provjerite zašto je to dobro

Ali Gulley je rekla da bi roditelji trebali imati na umu da je svaki srednjoškolac drugačiji i da će morati biti svjesni individualiziranih potreba, posebno za one koji pokazuju viši nivo anksioznosti.

Kad djeca dosegnu svoje tinejdžerske godine, prilično su vješta u prikupljanju informacija. Zato je Gulley rekla da je važno usmjeriti ih prema pouzdanim izvorima.

“Dijelite web lokaciju CDC-a i zatim održite porodični sastanak kako bi razgovarali o onome što su pročitali i rekli vam šta osjećaju u vezi toga. Nakon što vaše dijete shvati šta se dešava, moći ćete razgovarati s njim o vrijednosti nošenja maski”, rekla je.

U ovom uzrastu, Gulley je rekla da i djeca trebaju znati da, iako možda nisu izloženi povećanom riziku da se razbole od virusa, mogu ga potencijalno prenijeti nekom ko može biti vrlo bolestan.

Razumijevanje opasnosti za one do kojih im je stalo i odgovornost koju imaju da pomognu drugima da se ne razbole jako je važno.