Stručnjaci objasnili kako brinuti o kosi kod kuće: Evo koje su navike dobre, a koje opasne

Zbog pandemije mnogi se sami doma brinu za svoju kosu i frizuru. Frizeri i stilisti sada su za Daily Mail objasnili koje su najčešće greške kod kućnog uređivanja kose.

Bojenje kose kod kuće može biti riskantno i ozbiljno oštetiti vaše vlasi.

„Posebno budite oprezni s izbjeljivačem, a klonite se i ostalih proizvoda koji obećaju da će vam posvijetliti kosu. Ukoliko pogrešno koristite izbjeljivač možete ostati i bez kose“, upozorio je Ricky Walters, frizer iz poznatog londonskog salona SALON64.

Dodao je i da kupovne boje dolaze sa svojim setom problema.

„Takve boje su frizerima najgora noćna mora. Nemoguće ih je ukloniti s kose, a frizeri se mogu boriti protiv njih više od pet godina nakon nanošenja“, kaže Ricky i predlaže korištenje privremenih boja.

Naglasio je i kako je nanošenje boje metodičan posao i da ga treba temeljito obaviti kako bi se dobili dobri rezultati.

Koloristica Shona Bain iz salona Gielly Green složila se, objasnivši da kućne boje mogu utjecati na vaše korijene.

„Vaše vlasi srednje dužine i krajevi počet će postajati sve tamniji i tamniji i bit će primjetna razlika od boje oko vaših korijena. Ako kod kuće želite prekriti svoje korijene, isprobajte privremene sprejeve i praške za korijenje. Nevjerovatno dobro pokrivaju i ispiru se s kose, tako da neće biti trajnih oštećenja“, rekla je.

Koje proizvode koristiti, a koje izbjegavati

Umjesto da riskirate s preparatima koje ste sami napravili, proizvodi za kosu poput maski, pjena i specifičnih šampona mogu biti najsigurniji način čuvanja kose tokom karantina.

Ava Holland, umjetnička direktorica iz salona Gielly Green, objasnila je da prekomjerno korištenje takvih proizvoda ipak ima i svojih nuspojava.

„Ako pretjerano koristite ili stalno upotrebljavate iste proizvode to će oštetiti kosu i učinit će je suhom i beživotnom“, rekla je.

PROČITAJTE  Uz ovih pet trikova kosa će nakon spavanja izgledati sjajno

Mousse

„Ako svaki put kad perete kosu koristite pjenu, lak za kosu i/ili suhi šampon, tada morate koristiti dobar pripremni šampon za pravilno uklanjanje proizvoda s kose i vlasišta kako biste izbjegli stvaranje taloga“, savjetovala je.

Rekla je i da prečesto korištenje proizvoda može biti štetno za vlasište, kao i za kosu.

„Kad je na tjemenu neprestano sloj proizvoda, nova kosa teže izlazi, a ona će s vremenom brže postajati tanja“, rekla je.

Alkohol

„Svaki proizvod koji sadrži veću količinu alkohola treba izbjegavati i ne treba ih redovno koristiti. Alkohol može pomoći onima s tanjom kosom da dobiju volumen, ali ako ga koristite previše, isušit će kosu“, kaže Ricky.

Proizvodi za jačanje

Iako u teoriji zvuče dobro, Ricky je upozorio da bi prekomjerno korištenje takvih proizvoda moglo postići suprotni efekt.

„Da, svi želimo snažnu i zdravu kosu, ali ove proizvode nazivamo proteinskima. Korištenje prekomjerne količine bjelančevina na kosi s vremenom će imati nepovoljan učinak i ostaviti kosu osjetljivom. U nekim slučajevima može čak uzrokovati i lom“, kaže Ricky.

Sugerirao je da bi različiti proizvodi koje koristite za pranje kose mogli biti najbolji način da se problem riješi.

„Izmjenjujte šampon za jačanje kose i regenerator te ovlaživače“, dodao je Ricky.

Oštećivanje kose

„Čvrsti konjski rep u ovom je trenutku ogroman trend, ali pogrešno izveden, može štetiti kosi. Pokušajte promijeniti mjesto na kojem nosite rep, pogotovo ako ga često nosite. Alopecija nastaje zbog prečestog povlačenja istih dijelova kose, a to često vidim kod zategnutih repova“, kaže Ricky.

Pretjerano pranje

„Kosu ne trebate šamponirati svaki dan. Ova loša navika ispire prirodna ulja s kose i može vam oštetiti tjeme i kosu“, upozorio je Ricky.

PROČITAJTE  Voda od kuhanog krompira će riješiti jedan od najvećih problema svake žene

Vrućina

Kada je riječ o korištenju alata za sušenje, Ricky je rekao da fen, pegle, uvijači i drugi vrući alati oštećuju vašu kosu.

„Ne pokušavajte se oslanjati na ove alate svaki dan i ograničite upotrebu na jednom ili dva puta sedmično. Korištenje viška topline isušuje kosu čineći da postaje slaba i cijepa se“, zaključio je Ricky.