Stres može biti poguban za zdravlje. Ali, to možete spriječiti

Stres može biti poguban za zdravlje žena pod stresom drži ruku na licu bijela podloga

Poznato je da stres može biti poguban za zdravlje. Sada dobre vijesti stižu s američkog univerziteta North Carolina. Naučnici otkrivaju da mlađe osobe koje poduzimaju preventivne korake za izbjegavanje stresa mogu izbjeći negativne zdravstvene posljedice.

Ovi su navodi potkrijepljeni kroz dva istraživanja. Oba su rezultirala istim nalazima čime je dodatno naglašena važnost proaktivnog suočavanja sa stresom kod mladih.

Preciznije, postoje određene vještine koje osobe u mlađoj odrasloj dobi mogu savladati. One će im dugoročno pomoći pri reagiranju na stres i sprečavanju negativnog utjecaja stresa na zdravlje.

Ovakve se vještine nazivaju “proaktivnim suočavanjem”. Riječ je o načinima ponašanja koja mozgu omogućavaju pripremu za odgovaranje na stresore. S jedne strane, ta priprema može biti bihevioralna, poput štednje novca koja će u budućnosti pomoći u rješavanju financijskih problema. Ljudi se za stres mogu pripremati kognitivno na način da vizualiziraju kako će se nositi s predstojećim izazovima.

“O proaktivnom suočavanju možete razmišljati i kao o načinu pomaganja ljudima da nastave raditi prema svojim ciljevima. To pomaže čak i kada se suočavaju s izazovima”, prenosi ScienceDaily.

Kroz dvije studije naučnici su otkrili da one osobe koje su se proaktivno suočavale sa stresom, naprimjer razmišljajući što im je potrebno da postanu uspješni, imaju manje negativnih utjecaja na zdravlje u stresnim razdobljima. Nažalost, za osobe starije dobi, ova se metoda nije pokazala učinkovitom.

Ova otkrića naglasila su važnost educiranja mladih o načinima suočavanja sa stresom koji je u modernom svijetu neizbježan. Posebno je važno fokusirati se na studente. Fakultetski period idealan je za usvajanje vještina proaktivne borbe sa stresorima.

PROČITAJTE  Neobično istraživanje: Da li je stres zarazan?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime