Šta za doručak jedu najzdravije nacije svijeta

Ove godine je jako nezahvalno praviti listu najzdravijih zemalja, jer je čitav svet zahvatila pandemija koja je mnogima ugozila život.

Do 2020, svake godine “Bloomberg” pravi listu najzdravijih nacija. Izdvojili smo pet zemalja koje su se našle u vrhu i pogledali šta je tradicionalni doručak tog naroda.

Španija

Ova živopisna zemlja u 2019. godini bila je na vrhu ove prestižne liste. Generalno, Španci za doručak piju kafu i jedu puno hljeba. Popularno jelo bilo bi Pan Con Tomate, lagano prepečeni hljeb sa bijelim lukom, maslinovim uljem i rendanim paradajzom. Vole i slatki doručak – churros ili porras, poznate i kao španske krofne.


Italija

Zanimljivo je kako su dvije zemlje najteže pogođene kovidom samo godinu dana ranije bile najzdravije. Tradicionalni italijanski doručak varira u zavisnosti od grada u Italiji, ali svi su usredsređeni na peciva i kapućino ili espreso.U Napulju obično doručkuju kafu i sfogliatella, slatko pecivo u obliku školjke koje se obično puni. U Rimu, doručak se sastoji od kapućina i kafe sa ciambella, što je njihova verzija krofne. Međutim, u Đenovi jedu slanu fokaču ujutru – naravno sve uz kaficu.


Island

Skyr je popularni islandski proizvod, koja se široko jede za doručak sa granolom, orašastim plodovima ili koštičavim voćem. Može da bude pomiješan sa ječmom s prilogom u vidu toplog tosta sa islandskim maslacem. Često ga preliju pavlakom i bobičastim voćem ili sa njime mažu Pönnukökur, tanku palačinku nalik onim običnim.

Skyr je uporediv sa grčkim jogurtom: sadrži proteine, zdrave masti, a često sadrži vrlo malo šećera. Ako zaista želite da započnete dan kao autentični Islanđanin, treba da pijete i ulje iz jetre bakalara, koje sadrži vitamin D za poboljšanje raspoloženja i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

PROČITAJTE  Nutricionistica otkrila šta su uzroci žudnje za slatkišima


Japan

Tradicionalni japanski doručak uključuje bijelu rižu i rižinu kašu na pari, miso supu, natto (fermentisani sojin pasulj), ribu sa žara (obično skuša ili slani losos), japanske kisele krastavce i jaje (ponekad sirovo ili sporo kuhano za miješanje sa rižom). Međutim, mnogi Japanci sve više jedu “zapadnjački” doručak: tost, peciva i pržena jaja.


Švicarska

Irchermüesli – jelo nalik granoli, koje je stvorio švajcarski ljekar i pionir sirove hrane Maksimilian Oskar Birher-Brener oko 1900. godine, i danas je popularna hrana za doručak u Švicarskoj. Napravljen je od ovsenih pahuljica, limunovog soka, kondenzovanog mlijeka, narendanih jabuka, lješnika ili badema. Tipični švicarski doručak također se može sastojati od peciva, hljeba sa maslacem ili džemom i čaja ili kafe.