Šta trebate piti i jesti kako biste podigli nizak krvni pritisak

Sistolički krvni pritisak od 90 milimetara žive ili manje, te dijastolički od 60 milimetara žive ili manje označavaju nizak krvni pritisak. Ovo stanje pogađa mnoge ljude, naročito one koji “ulaze” u zrelu životnu dob. Određene namirnice mogu pomoći.

Simptomi niskog krvnog pritiska su: nesvjestica, zamagljen vid i vrtoglavica. Ukoliko se ne liječi može dovesti do srčanog ili moždanog udara, uzrokujući tako dugotrajno oštećenje srca ili mozga ili čak smrt.

Nizak krvni pritisak može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući nuspojave lijekova i boleti poput dijabetesa. Ono što jedete također ima značajan utjecaj na zdravlje vašeg srca i krvni pritisak. Ovo je osam savjeta koji vam mogu pomoći da podignete pritisak na normalan nivo:

Pijte mnogo tekućine

Kada ste dehidrirani, smanjuje se volumen krvi, što uzrokuje smanjenje krvnog pritiska. Većina doktora savjetuje ljudima da piju dvije litre vode svakog dana (što je otprilike osam čaša). Trebali bi unositi više vode kada su vremenske temperature visoke ili kada vježbate.

Jedite slanu hranu

Hrana s visokim sadržajem soli može povisiti vaš krvni pritisak. Međutim, obratite pažnju na to da konzumirate zdravu so. Ona se nalazi u maslinama, svježem siru i konzerviranoj supi ili tunjevini. U obroke može dodati malo kuhinjske ili morske soli, ovisno o vašoj želji.

Pijte kofein

Napici poput kafe i čaja s kofeinom uzrokuju porast otkucaja srca i privremeni skok krvnog pritiska. Ovaj učinak poprilično je kraktoročan i, naravno, ne djeluje isto na svaku osobu.

Povećajte unos B12 vitamina

Ovaj vitamin pomaže tijelu u proizvodnji zdravih crvenih krvnih ćelja. Nedostatak B12 vitamina može rezultirati anemijom koja smanjuje krvni pritisak. Može doći do pretjeranog krvarenja, kao i do oštećenja organa i živaca. U hrane bogate vitaminom B12 spadaju jaja, piletina, losos, tuna i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti.

PROČITAJTE  Ne čekajte da ogladnite kako biste jeli. Bit će posljedica

Povećajte unos folata

Folat, odnosno vitamin B9 također je veoma važan i nalazi se u namirnicama kao što šparoge, brokule i mahunarke (sočivo i slanutak). Nedostatak ovog vitamina isto tako može uzrokovati anemiju.

Smanjite unos ugljikohidrata

Hrana bogata ugljikohidratima probavlja se vrlo brzo u odnosu na drugu hranu. Ovo može dovesti do naglih padova krvnog pritiska. Dijeta koja sadrži nizak udio ugljikohidrata pomaže u smanjenju hipotenzije, naročito kod starijih osoba.

Smanjite porciju obroka

Kada pojedete obilni obrok, vašem tijelu treba više energije da ga probavi, što može dovesti do pada krvnog pritiska. Ovaj problem se naročito javlja kod ljudi koji preskaču doručak pa se kasnije prejedu kako bi sve nadoknadili. Čak ne morate ni smanjiti ukupnu količinu hrane koju jedete, dovoljno je da je podijelite na manje obroke tokom dana. Oni će biti zdraviji za probavu i protok krvi.

Smanjite unos alkohola

Alkohol ima mnoge negativne učinke na zdravlje, a također vas dehidrira i tako smanjuje krvni pritisak. Konzumirajte alkohol odgovorno. Popijte čašu vode nakon svakog alkoholnog pića.