Šta sve utiče na kvalitetan san

Ako vam se dešava da se i nakon dovoljno sati sna probudite umorni, onda biste trebali znati sljedeće…

Spavanje predstavlja vrstu “čišćenja” mozga od proteina beta-amiloida koji može biti odgovoran za razvoj bolesti. Takođe, san je i, što je svima poznato, fizički odmor za tijelo i zato je jako bitno naspavati se svakog dana. Nesanica je česta pojava u modernom društvu. Zbog ubrzanog načina života i mnoštva obaveza, istraživanja su pokazala da pogađa jednu od tri osobe. Nedostatak sna generalno loše utiče na zdravlje, a dovodi i do hroničnog umora, manjka koncentracije i smanjenja produktivnosti za svakodne obaveze. U zavisnosti od godina i dnevnih obaveza, nekome je potrebno više, a nekome manje sna. Recimo, novorođenčad spavaju oko šesnaest sati dok je odraslim osobama potrebno 7-8 sati dnevno. Starijim ljudima dovoljno je i manje od sedam sati.

Hronični umor je prvi znak neispavanosti, i signal čovjeku da mora da uspostavi bolji ritam spavanja i izbjegne posljedice.

Uzroci nesanice

Uzroci nesanice su mnogobrojni: različito vrijeme ustajanja, različito vrijeme odlaska u krevet, rad po smjenama, redovno uzimanje lijekova za povišen pritisak, alergije, astmu, depresiju…

Ali na kvalitet sna u toku noći može uticati popodnevna dremka, koja, ukoliko je praktikujete, ne bi trebalo da traje dugo.

Hrana i piće imaju veliku ulogu…

Alkohol dovodi do čestih buđenja u toku noći, dok kofein i nikotin razbuđuju.  Nesanicom se mogu nazvati i poremećaji spavanja kao što je sindrom nemirnih nogu, od kojeg pati deset posto ljudi. Čest poremećaj je opstruktivna apneja (zastoj disanja koji dovodi do smanjenja nivoa kiseonika u tijelu), od koga pati 24 posto muškaraca i 9 posto žena.

Podesite alarm za spavanjeU vrijeme moderne tehnologije nismo ni svjesni koliko odlažemo spavanje zbog npr. društvenih mreža. Spremimo se za spavanje, legnemo i ostanemo budni dosta duže zbog telefona u rukama. Zato namjestite alarm i kada zazvoni ostavite telefon sa strane i naspavajte se.

PROČITAJTE  Obožavamo ga jesti za doručak, ali jedan je od najvećih krivaca za debljanje

Rituali

Počnite od najlakših stvari – ostavite telefon sat vremena prije sna, napravite sebi opuštajuću kupku, pustite muziku koja vas opušta, pročitaje poglavlje omiljene knjige ili prelistajte vaš omiljeni časopis…