Šta se događa u tijelu ako svaki dan uzimate vitamin C

Vitamin C se nalazi u nekim namirnicama prirodno, nekima se dodaje, a dostupan je i kao dodatak prehrani. No kako svakodnevno uzimanje ovog vitamina utječe na tijelo?

Prema riječima dr.  Darren Mareiniss, ovaj vitamin je esencijalan dodatak svakodnevnoj prehrani, a znati kako on utječe na tijelo je važno.

“Vitamin C se ne proizvodi u organizmu stoga ga je potrebno unositi putem hrane“, izjavio je. Vitamin C se nalazi u citrusnom voću, ali i povrću, ali neki ga ljudi vole unositi pomoću suplemenata.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zacijele, prehlada za prehladom i sl.

“Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra veliku ulogu u njegovom oporavku“, navodi dr. Mareiniss.

PUN JE ANTIOKSIDANTA

Antioksidanti mogu spriječiti oštećenje ćelija, a samim time djeluju dobro na zdravlje, kada je u pitanju oksidativan stres.

POTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA

Dr. Mareiniss pojašnjava kako je vitamin C potreban za biosintezu kolagena i zato se nalazi u tako puno kozmetičkih proizvoda.

MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE SRCA

Postoje dokazi da on drži bolesti srca podalje, a jedna od najvećih provedenih studija, koja je uključivala 85.000 žena, pokazala je kako unos vitamina C putem namirnica ali i suplemenata, smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

SPRJEČAVA GUBITAK VIDA

Postoje također i dokazi kako vitamin C može prevenirati bolesti vezane sa starenjem, makularnu degeneraciju i kataraku, dva vodeća uzroka gubitka vida.

POMAŽE KOD OBIČNE PREHLADE

Smatra se odličnijim pomagačem jakoga imuniteta, no neki stručnjaci ističu kako ne mora biti toliko dobar u sprečavanju prehlade, kako ste možda mislili.   On može skratiti trajanje prehlade, dodaje dr. Mareiniss te pojašnjava kako osim toga može i smiriti uobičajene simptome kod opće populacije, a vjerovatno zbog anti-histaminskog djelovanja radi visoke doze vitamina C.

PROČITAJTE  Gotovo da nema bolesti kojoj nar nije pomogao. Kako napraviti sok u tren oka?

MOŽE UZROKOVATI PROBLEME S PROBAVOM

Iako nije toksičan niti će uzrokovati teške posljedice ako se uzima u prevelikoj dozi, može biti odgovoran za probleme poput proljeva, mučnine i grčeva u trbuhu.

MOŽE UZROKOVATI NASTANAK BUBREŽNIH KAMENACA

Postoje neki dokazi koji upućuju na to da visoke doze vitamina C mogu potaknuti određene reakcije koje će uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca.

MOŽE SPRIJEČITI GUBITAK ŽELJEZA

Vitamin C će doprinijeti apsorbanciji željeza, a jedan je studija pokazala kako samo 100 mg vitamina C može potaknuti bolju apsorpciju željeza u krvi.

Izvori vitamina C

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, narandže, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, špinat, kelj, karfiol, kivi i peršun. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, pa pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.