Šta se događa u našem tijelu kada prestanemo pušiti

u našem tijelu žena u plavom lomi cigaretu

jedna od najčešćih novogodišnjih odluka jest odvikavanje od loših navika, a jedna od njih je definitivno pušenje. Kako donosi US News, iako je ova odluka pozitivna za vaše zdravlje, može uzrokovati određene nuspojave, pogotovo ako ste dugo pušili. Zdravstvene dobrobiti u našem tijelu nakon prestanka pušenja prvi su i najveći razlog za prestanak, tvrde iz Američkog udruženja za zdravlje pluća.

”Čak i osobe koje su pušile dugi niz godina mogu ostvariti zdravstvene i financijske koristi od prestanka pušenja. Prednosti su veće ako pojedinac prestane pušiti u mlađoj dobi, odnosno što ranije. Ali, istraživanja su pokazala da apsolutno nikad nije kasno za donošenje ove važne odluke”, rekao je dr. Robert Redfield, bivši direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

No što se tačno počne događati našem tijelu kad prestanemo pušiti? Stručnjaci objašnjavaju da je odvikavanje teško, ali isplativo. Najčešći simptomi odvikavanja od pušenja uključuju žudnju, razdražljivost i nemir. Neki će također imati problema s koncentracijom, spavanjem, gladi, debljanjem i osjećajima depresije, tjeskobe ili tuge, piše US News.

Zdravstvene prednosti prestanka pušenja počinju već 20 minuta nakon zadnjeg uvlačenja dima. Šta se dešava u našem tijelu? Dolazi do poboljšanja rada srca i krvnih žila, snižavanja krvnog pritiska, jačanja imuniteta, zdravijih kostiju, bolje cirkulacije. Značajno se smanjuje i rizik od karcinoma pluća.

PROČITAJTE  Namirnice koje pomažu da izbacite nikotin iz tijela

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime