Šta se događa s tijelom ako svakog jutra pojedemo jednu kašiku meda

med

Kako objašnjavaju dijetetičari, med je prvenstveno izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti naše tijelo od raznih otrova i štetnih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje naše kože. Ipak, to su samo neke od mnogih dobrobiti svakodnevne konzumacije jedne žlice meda, a najbolji su rezultati ako ga konzumiramo odmah ujutro.

Gubitak kilograma

Ako kojim slučajem pazimo na težinu ili nastojimo skinuti suvišne kilograme, dijetetičari preporučuju izbjegavanje svih poslastica i namirnica na bazi šećera, ali ne i meda. Kako objašnjavaju, razlog je taj što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Osim toga, istraživanja dokazuju kako med pospješuje naš metabolizam te tako doprinosi skidanju suvišnih kilograma, odnosno mršavljenju.

Bolji kvalitet kože

Kao što je ranije spomenuto, med je izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti naše tijelo od raznih toksina, a njegova antibakterijska svojstva također će poboljšati cjelokupno stanje naše kože. Naime, ona će izgledati kvalitetnije, sjajnije i čišće, a samim time i mlađe.

Snižavanje holesterola

Sastojci meda navodno doprinose smanjenju nivoa holesterola, a dijetetičari tvrde kako njegova svakodnevna konzumacija utječe na nivo antioksidativnih spojeva u tijelu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Jačanje zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema

Brojna istraživanja pokazuju da antioksidansi koji se nalaze u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o mjestu nastanka, suženje arterija može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili hroničnih glavobolja, a dijetetičari savjetuju da svakodnevna konzumacija meda doprinosi smanjenju rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Bolje pamćenje i kvaliteta sna

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda u borbi protiv stresa, obnavljanju staničnog antioksidativnog odbrambenog sistema i kao posljedicu poboljšanju pamćenja. Osim toga, redovna konzumacija meda navodno pomaže i kod boljeg kvaliteta sna.

PROČITAJTE  Sedam namirnica bogatih proteinima koje preporučuju nutricionisti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime