Šta se događa s implantantima, protezama i pacemakerima tokom i poslije kremacije tijela

Jeste li se ikad zapitali šta se događa s implantantima u tijelu nakon što čovjek umre i tijelo se pošalje na kremaciju?

Caitlin Doughty, poznata i kao ‘Ask A Mortician’ na YouTubeu, već godinama daje odgovore na bizarna pitanja o smrti.

Šta se događa s implantatima u tijelu kad čovjek umre i ode na kremaciju?

Caitlin je otkrila da kod ljudi koji imaju umjetni kuk od titana, on ostaje neoštećen nakon kremacije.

Opće je poznato da je nakon kremacije od čovjeka ostane samo pepeo, kosa, odjeća i organi izgaraju, ali metal ostaje.

„Metal se mora ukloniti ručno ili velikim magnetom, a s njim se ne postupa kao s biološkim otpadom jer za početak nikada nije bio dio tijela“, objasnila je u videu.

„Porodica je potpuno dobrodošla tražiti nazad implantante. Ja, lično, nikad nisam primila takav, ni sličan, zahtjev od porodice“,  objasnila je.

Godinama su se bacali zamjenski kukovi i koljena, ali sad postoje firme u SAD i Evropi koje ih recikliraju kako bi napravile stvari poput saobraćajnih znakova, dijelova aviona i dijelova automobila.

S obzirom na to, krematoriji ne mogu baš zaraditi na predmetima, jer je to ‘morbidno’ po riječima Caitlin, pa su u ovom slučaju jedina prava opcija dobrotvorni projekti.

Šta je s pacemakerima?

Pa, čini se da srčani stimulatori zapravo nikad ne ulaze u strojeve za kremaciju jer bi baterije i velika vrućina mogle uzrokovati eksploziju.

„Nikada ne bih vjerovala da će nam obrazac za autorizaciju otkriti je li čovjek koji je umro imao pacemaker (srčani stimulator), obično bih samo opipala grudi pokojnika te ako bi ga osjetila da strši, uzela skalpel i uklonila ga“, objasnila je.

Šta se događa sa silikonskim implantatima za grudi?

PROČITAJTE  Zašto je dobro svako jutro popiti vodu s limunom?

Obično se kremiraju s tijelom, ali imaju potencijal rastopiti se i ostaviti ‘želatinoznu masu’ zalijepljenu za dno stroja. Takva situacija će otežati rad krematorima, ali barem neće uzrokovati eksploziju poput srčanih stimulatora.