Šta noćni obroci znače za organizam?

Ako ste od onih koji vole sebi priuštiti kasnu večeru, onda trebate znati i kako ti noćni obroci utječu na težinu, ali i na zdravlje organizma općenito.  Nije slučajno što su mnoge svjetske dijete propagirale jednu jednostavnu istinu: ne jesti poslije 18 sati.

Ovo pravilo nije univerzalno, ali naučnici su zaista dokazali da prejedanje noću dovodi do značajnog debljanja. Otkrili smo šta se događa s tijelom kada jedete noću.

Zašto smo noću posebno jako gladni?

Većina varanja dijete događa se navečer. Tri su razloga za to:

1) Fiziološki – jednostavnije, nedostatak hrane tokom dana
2) Skrivena glad – neuravnotežena prehrana tokom dana dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka u tijelu
3) Psihološki – kada stres pokušavamo liječiti prejedanjem

Kako noćni zalogaji utječu na tijelo?

Noću, u pravilu, osoba spava, tijelo se odmara i odjednom vam u želudac padne goveđi odrezak s pomfritom i salata prelivena crvenim umakom. Crijeva koja gotovo spavaju pokušavaju najbolje što mogu, ali, nažalost, nisu u stanju nositi se s takvom količinom hrane. Hrana se ne probavlja pravilno, ne apsorbira se u stijenke tankog crijeva, a u debelom crijevu je izložena patogenoj mikroflori, što dovodi do stvaranja toksina. Tijelo pati, opće zdravlje se pogoršava. Štaviše, višak ugljikohidrata noću dovodi do velikog oslobađanja inzulina, poremećena je preraspodjela šećera u jetri i masnom tkivu, a masnoća se taloži u tijelu.

Kako spriječiti noćno prejedanje?

  1. Jedite uravnotežene obroke tokom dana, otprilike 5 puta.
  2. Pratite raznolikost prehrane i količinu proteina, masti i ugljikohidrata, makro i mikroelemenata koje unosite.
  3. Pronađite alternativni način rješavanja stresa: večernje šetnje, sport, joga, gledanje serija (bez štetnih zalogaja), itd.
PROČITAJTE  Ove namirnice su najbolji saveznici u borbi sa astmom