Šta napraviti ako vaše dijete psuje

Čuti dijete da psuje nije ugodno niti jednom roditelju, pogotovo ako se to dogodi na javnom mjestu ili pred drugim ljudima.

U takvim situacijama pitamo se kako li je naše dijete samo naučio te riječi?

Možda od TV programa ili YouTube kanala koje prati, možda od rodbine ili prijatelja. Ili pak od nas roditelja koji smo djetetu najveći primjer i uzor?

Postoji mnogo psovki, kako onih potpuno bezazlenih, tako i onih od kojih nam se “ledi krv u žilama” kada ih čujemo.

Većina roditelja u svom svakodnevnom rječniku koristi nekoliko tih blagih psovki ili izraza koje možemo sasvim nesvjesno prenijeti na svoju djecu. No djeca također mogu pokupiti i one grozne psovke pa ako su istima redovno izloženi mogu misliti kako je to normalan način ophođenja u društvu, te kako su te riječi prihvatljive.

Odgoj djece primjenom pozitivne discipline uključuje pozitivan pristup, kako djelima tako i riječima koje koristimo.

Prema istraživanjima djeca uglavnom počnu psovati ili općenito koristiti pogrdne riječi od druge do 12. godine života, a dok krenu u školu već nauče u prosjeku 30 do 40 pogrdnih riječi.

Iako nije lako zaključiti na koji način djeca nauče ove riječi, istraživanja pokazuju da najviše djece kaže kako su isto naučili od roditelja, rodbine, braće ili prijatelja. Tek manji dio djece kaže da su isto naučili iz medija.

Iako mediji poput YouTube kanala imaju sve veći utjecaj i mogu djecu izložiti lošem primjeru, čini se da problem ipak leži u direktnoj “offline“ okolini našeg djeteta.

Ima li dob djeteta ima veze sa psovanjem?

Kada djetetu u dobi ispod 3 godine izleti psovka to možda i nije toliki problem.

PROČITAJTE  Hit snimak šišanja klinca: Ovo svi roditelji treba da vide

Dijete tada nije svjesno značenja tih riječi i vrlo vjerovatno će iste zaboraviti.

No kada to isto kaže dijete od 7 ili 8 godina problem postaje mnogo veći.

Dijete u toj dobi je svjesno što te riječi znače i vjerovatno ih koristi u kontekstu osobe o kojoj ima loše mišljenje, poput učitelja, prijatelja s kojim se je posvađao ili pak nas roditelja.

Tinejdžeri pak psuju kako bi se uklopili u društvo, kako bi bili cool. Oni su više izloženi medijima te će lakše pokupiti te riječi od medijskih utjecaja, poput omiljenog im pjevača, YouTube kanala ili TV serije.

A kako se oni u toj dobi formiraju u osobe vrlo je važno koje i kakve riječi koriste te kakav to utjecaj može imati na njihov dugoročni razvoj.

Neovisno o dobi djeteta psovanje je ružno i neprimjereno.

Često se u društvu smatra znakom lošeg odgoja i porodičnog primjera. Psovanje može utjecati na to kako je dijete prihvaćeno u društvu te, ako dijete psovke koristi u svom redovnom rječniku, može utjecati na njegovu ličnost i uspjeh u karijeri.

Možemo se tješiti mišlju da su to samo dječja posla i da će kako rastu zaboraviti te riječi, no vrlo vjerovatno će se dogoditi suprotno.

Ako dijete u djetinjstvu dobije poruku da je psovanje ok, pa iako to bila i naša šutnja, ono će razviti svoj rječnik psovki koji će samo rasti i razvijati se te će psovanje smatrati normalnim ponašanjem.

Zbog toga je potrebno dijete ispraviti i upozoriti kada čujemo psovku, te ispraviti sam sebe i ispričati se “ako nam izleti“.

Evo nekoliko korisnih savjeta i ideja koje možete primijeniti.

1. Prestanite opravdavati psovke

Da bi se mogli uloviti u koštac s problemom moramo najprije shvatiti da problem postoji.

PROČITAJTE  Dilema brojnih roditelja: Treba li ove zime protiv gripe vakcinisati i djecu

Ako vaše dijete psuje ili učestalo koristi pogrdne riječi, priznajte si da imate problem. Nemojte se opravdavati da je dijete to čulo od susjeda ili da će zaboraviti.

Iako to možda ne predstavlja veliki problem sada, ako odmahnete rukom i prihvatite psovanje kao normalno, to može postati veliki problem u životu vašeg djeteta.

2. Ostanite smireni i nemojte vikati na djecu

Vikanje neće pomoći, to smo već ustanovili. No ako vaše dijete redovno psuje pokušajte s njim o tome otvoreno razgovarati.

Ponudite mu alternativne riječi koje može koristiti umjesto psovki (ili pogrdnih riječi).

No ipak moramo imati dobru mjeru, jer ako mi reagiramo pretjerano na svaku ružnu riječ koju dijete kaže postoji izgledna šansa da će dijete psovati više. Zato budite umjereni i smireni.

3. Postavite granice sukladno dobi vašeg djeteta

Ako je vaše dijete mlađe ono vjerovatno ne shvaća značenje te riječi.

No starija djeca jako dobro znaju što psovke znače i koriste ih kako bi izazvali pozornost ili izrazili bijes.

U tom slučaju pričekajte s razgovorom dok se vaše dijete ne smiri.

Tada otvoreno razgovarajte o psovanju i pogrdnim riječima, recite mu kako to nije prihvatljivo ponašanje te kako ga ne odobravate. Pričajte o mogućim posljedicama takvog ponašanja, načina na koji ga ljudi mogu doživjeti i utjecaja koji psovke mogu imati na njegov život.

4. Prepoznajte razliku između bullyinga i psovanja

Psovanje i pogrdne riječi često prelaze u verbalno nasilje – bullying.

Zadatak roditelja je prepoznati ovo te reagirati sukladno tome.

Ako vaše dijete koristi pogrdne riječi kako bi povrijedio drugu osobu na temelju njenih osobina reagirajte bez odgađanja.

Bez vikanja, recite svom djetetu kako takvo ponašanje ne tolerirate i zatražite da odmah prestane s tim.

PROČITAJTE  Postoji ton glasa kojim možete umiriti bebu koja plače

Objasnite mu da se ne radi samo o ružnim riječima, već da iste mogu povrijediti drugu osobu i nanijeti joj bol.